{ "title": "Karpal Tünel Sendromu Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Karpal-Tunel-Sendromu-Tedavisi-58.jpg", "date": "20.01.2024 20:24:22", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Karpal tünel sendromu tedavisi; median sinirin el bileğindeki geçtiği kanal içerisinde sıkışması neticesi oluşan hastalığın tedavisidir. Karpal tüneli olarak bilinen yapı, bilek düzeyinde bulunur ve üst bölümünde kalın tek band yapıyla örtülüdür. Bu kanalın içerisinde parmaklarımızın hareketini imkânı sunan tendonlar ile median hudut bulunur. Median sinirsel yapı, asal olarak parmakların (Baş, işaret, orta ve yüzük) hissetmesini ve parmakları birtakım hareketleri yapmasını olanağı sağlar. Kanalı daraltan sebepler, median sinirin kanal içerisinde stress altında kalmasıyla sinirin görevindeki bozulmalar el-bilek hastalığını meydana getirir.

Karpal tünel sendromu teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?

Bu sağlık sorununun teşhisi, nörolojik uzmanları aracılığıyla fiziksel muaye ile yapılmaktadır. EMG ve KTS teknolojileri faydalanarak, sağlık sorununun şiddeti ve oluşma sebebi saptama edilmektedir. Ultrason ve röntgen çekimleri kullanılarak da tanı konulabilir ve sağlık sorununun şiddetine göre ilaç rehabilitasyonu veya fizyolojik egzersizler uygulanabilir. B6 ve diüretik rehabilitasyonu uzmanlarca uygun görülen ilaçlar ile hastanın iyileşmesi sağlanabilir. Ağır olaylarda ve rehabilitasyona cevap vermeyen vaziyetlerde operasyon yapılmakta ve hasta uzunca süre gözlem altına tutulmaktadır. Bu sendrom ciddiye alınmadığı müddetçe baş parmakta yer alan adaleler eriyebilir ve daha berbat neticelere sokak açabilir. Birey parmakların işlevini tamamıyla kaybedebilir. Rehabilitasyona hekim kontrolünde ve erken başlanmalı. Öncelikle şeker hastalığı veya artrit benzeri altta yatan sebepler varsa tedavi edilmelidir. Fizyolojik aktiviteler yakıntıları artırdığı için hafif olaylarda etkilenen el en az iki hafta süre ile dinlendirilmeli, gerekirse el-bilek atelleri kullanılmalıdır. Karpal tünel sendromu tedavisinde ağrı kesici ilaçlar ile ağrılar azaltılabilir. Kortizon oral alınarak veya bileğe enjekte edilerek şişmeyi azaltılabilir ve hastanın şikâyetleri hafifletebilmektedir. B6 ve diüretik rehabilitasyonu ile birtakım hasta olanlarda iyi neticeler alınmıştır. Fizyoterapist gözetiminde yapılmış olan germe ve çekme egzersizleri ve bununla birlikte ultrason rehabilitasyonu faydalı olabilmektedir. Tamamlayıcı tıp yöntemlerinin tesiri kesinlikle değildir. 6 aydan fazla devam eden ve yabancı rastgele tek rehabilitasyona cevap vermeyen vaziyetlerde cerrahi müdahaleye müracaat etmek gereklidir. Lokal anestezi ile bilek etrafında olan bağlantı dokusu gevşetilerek karpal tünel genişletilir ve böyle Median sinirleri üzerindeki stress azaltılır. Operasyon açık veya endoskopik olarak iki şekilde uygulanabilir. Operasyon sonrasında bilhassa ağrı benzeri şikâyetler kısa zamanda düzelse de tam iyileşme aylar sürebilir.

Karpal Tünel Hastalığının iki türde tedavi yolu bulunur

Konservatif Tedavi: İleri duyusal ve hiçbir motor bozukluğu olmayan hasta olanlarda bileği nötral şekilde tutan ama parmakların serbestleşmesine olanak verici gece istirahat bileklikleri çok fazla faydalı meydana geldiği görülmektedir. Karpal tüneline hidrokortizon enjeksiyon edilmesinden sonra uzunca süre şikâyetler yok olur. Oral düşük doz kortizon rehabilitasyonunun iyi neticeler verdiği bildirilmiş olsa da bu rehabilitasyonun daha sonraki neticelerinden bahsedilmemiştir.

Cerrahi Tedavi: İlaç rehabilitasyonu ile şikâyetleri son bulmayan hastalara ekstra vakit geçirmeden başka bir deyişle hudut harabiyeti ekstra artmadan cerrahi rehabilitasyona alınmalıdır. Cerrahi olarak hudut üzerindeki bası ortadan kalktığında hudut üzerindeki harabiyette ekstra ilerlemeden duracaktır. Karpal tünel sendromu tedavisi için yapılan cerrahi olarak müdahale yapılabilmesi için hastanın yatması gerekmemektedir. Ayakta gelen hastaya lokal anestezi uygulanır ve ilgili bölge uyuşturularak, işlem yapılmaktadır ve benzer zaman taburcu edilir.
" } ] }