{ "title": "Kanser Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Kanser-Tedavisi-14.jpg", "date": "21.01.2024 22:05:10", "author": "Erkan Kar", "article": [ { "article": "
Kanser Tedavisi, Kanser hücrelerde var olan DNA'nın hasar görmesi sonucu bu hücrelerin anormal ya da kontrolsüz şekilde çoğalması ve de büyümesidir. Vücudumuzda gündelik olarak DNA'da hemen hemen 10.000 mutasyon olmasına rağmen bağışıklık sistemimiz her milisaniye de vücudumuzu tarar ve de kanserli hücreleri yok eder. Sağlıklı bir hücrenin yenilenme ve de bölünebilme yeteneği vardır. Ancak bu yenilenme ve bölünebilme yeteneği sınırlıdır. Buna rağmen kanser olan hücreler bu bilinci kaybeder. Kontrolsüz bölünmeye başlarlar ve çoğalırlar. Bu çoğalan artan kanser hücreleri çoğalarak tümörleri oluşturur ve bu tümörler bazı organlara sızarak bu organlara zarar verir, işlemez hale getirir. Kanser yüzünden bu organların işlevlerini yok edip kişiyi ölüme kadar götürebilir. Bu yüzden kanser tedavisi çok gerekli hale gelmektedir.

Günümüzde en yaygın şekilde uygulanan kanser tedavisi yöntemleri radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi yöntemlerdir. Bu kanser tedavi yöntemlerine ek olarak hormonal tedaviler, biyolojik tedavi yöntemleri ve de hedefe yönelik tedavi yöntemleri de kullanılır.

Kanser Tedavisinde Erken Nasıl Teşhis Edilir?

Kanser tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Kanser tedavisinde erken teşhis yapılamazsa uygulanabilecek kanser tedavi yöntemi kişinin iyileşmesi için yeterli olmayabilir, kişinin biraz daha fazla ömrünü uzatmadan başka bir işe yaramayabilir. Bu yüzden kanser teşhisi konulmuş hastanın, vakit kaybetmeden bu hastalığı kabullenmesi gerekir. Kanser hastalığı teşhisi konulan hasta doktoru ile irtibata geçmeli, belirlenen kanser tedavi yöntemine uymaya çalışmalıdır. Maalesef kanser tedavi yöntemlerinin birçok yan etkisi ve olumsuz yanları vardır. Hasta bu olumsuz yan etkileri göz önüne almalı ve bir an önce iyileşmek için vakit kaybetmeden tedaviye başlamalıdır.

Kanser Tedavisi Öncesi

Hastaya kanser teşhisi konulduktan sonra bu konu ile ilgili olarak bu konuda Uzman olan bir onkoloğa başvurmalı, kanser tedavisi ile ilgili çizilecek yolun belirlenmesi için çok faydalı olacak, hastaya yol gösterecektir. Hasta bir an önce hastalığı kanser tedavisinde olumsuz yan etkilerini öğrenip bu durumlara kendini hazırlamalıdır. Ayrıca kanser hastalığının tedavisinde hastanın dirayetli durusu, moralinin iyi olması çok önemlidir.

Kanser Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Aşağıda anlatacağımız bu yöntemler kanserin türüne, yayılma durumu gibi nedenler yüzünden bu yöntemlerin sadece bir tanesi ya da hastalığın durumuna göre bu yöntemlerin birkaçı beraber kullanılabilir.

Cerrahi Yöntem: kanser tedavisinde kullanılan cerrahi yöntem bölgesel olarak uygulanan bir yöntemdir. Kanser hücrelerinin toplandığı bölgenin bu yöntem kullanılarak alınması temeline dayanır. Genel ya da lokal anestezi yöntemleri de kullanılabilir. Bazen bu cerrahi yöntem uygulanmadan önce kanserli hücreler küçültülmeye çalışılır ve operasyon böyle gerçekleştirilir. Aynı şekilde ameliyatta bazen kanser hücrelerinin yanındaki sağlan doku ve hücrelerde alınmak zorunda kalınabilir.

Kemoterapi Yöntemi: sitotoksik ilaçlar ile kanserli hücreleri öldürme işlemidir. Tüm vücudu kapsayan kanser tedavisidir. Tek ilaç ya da bazı ilaç kombinasyonları kullanılabilir.

Radyoterapi Yöntemi: yüksek enerjiye sahip ışın vererek kanser hücrelerine zarar verme ya da öldürme prensibine dayanır. Kanserli hücreler ile sağlıklı hücrelerde zarar görebilir. Ancak bu hücreler kendilerini kısa sürede yenileyebildikleri için kısa zamanda kendilerinin toparlarlar" } ] }