{ "title": "Kalın Bağırsak Kanseri Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Kalin-Bagirsak-Kanseri-Tedavisi-58.jpg", "date": "19.01.2024 03:31:17", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kalın Bağırsak Kanseri Tedavisi, Kalın bağırsak kanser yani tıp dilinde kolon diye adlandırılır. Kalın bağırsak kanseri vücutta bulunan sindirim sistemi elemanlarında olan yaklaşık olarak 2 metre uzunluğunda ince bağırsaklardan sonra gelen insan vücudunda bulunan bağırsakların son kısmıdır. Günümüzde kalın bağırsak kanseri oldukça sık duyulan ve özellikle batılı ülkelerde çok daha sık rastlanan sindirim sistemi hastalıklarındandır. Kalın bağırsak kanseri genellikle toplumda görülen kanser çeşitleri arasında en çok görülen üçüncü kanser çeşididir. Erkeklerde ve kadınlarda bağırsak kanseri görülme olasılığı yarı, yarıya eşittir. Kalın bağırsak kanseri kan, direkt temas yolu, lenf bezleri ve karın zarı yolları aracılığı ile atlama, sıçrama, yayılma veya metastaz yaptığı bilinir. Kalın bağırsak kanseri olan hastaların çoğunun kalın bağırsak kanseri karaciğerlerine sıçradığı bilinir. Az da olsa kalın bağırsak kanseri kişinin akciğerine de sıçradığı bilinmektedir.

Kalın Bağırsak Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalın bağırdak kanseri tedavisi genel cerrahi uzmanları tarafından yapılmaktadır. Ayrıca genel cerrahiye yardımcı olarak gastroenteroloji, radyoloji ve onkoloji uzmanları da beraber çalışırlar. Şimdi bu saymış olduğumuz uzmanlar tarafından yapılan kalın bağırsak kanseri tedavilerine bakalım kalın bağırsak kanseri tedavisi 4 çeşit tedavi yöntemi ile yapılmaktadır.
Cerrahi tedavi; Cerrahi başlanmadan önce kalın bağırsak temizliği yapılır. Cerrahi operasyon öncesi ikinci adım hastaya enfeksiyona karşı konulması için antibiyotik ve kan sulandırıcı ilaç takviyesi yapılır. Kalın bağırsakta bulunan kanserli lenf bezleri ve tümörler ameliyat yolu ile çıkartılarak yapılır. Tıp alanında kalın bağırsak kanseri tedavisinde en sık kullanılan tedavi yöntemidir. Kalın bağırsak kanseri tedavisi Uzman doktorlar tarafından belirlenecek olan üç çeşit cerrahi yöntemi açık cerrahi, robotik cerrahi veya laparoskopik cerrahi tedavi yöntemleri ile yapılır. Robotik cerrahi ve laparoskopik cerrahi ile hastanın vücudunda açılan küçük delikler aracılığı ile kalın bağırsakta bulunan kanserli bölgenin alınması ya da hastanın değişik bir bölgesinden biraz daha büyük kesi açılarak kanserli kalın bağırsak bölümü bir torba yardımı ile hastanın vücuduna temas ettirilmeden alınır. Kalın bağırsak tedavisinde uygulanan her iki uygulamada da hastada çok daha az ağrı ve çok daha çabuk taburcu olma şansı bulunmaktadır.

Radyoterapi (Işın tedavisi); Kalın bağırsak tedavisinde uygulanan bir de ışın tedavisi bulunmaktadır ışın tedavisi ile hastanın kalın bağırsağında bulunan kanseri bölge hücrelerinin çoğalmasını önlemek için kanserli bölgeye yüksek enerjili X ışını kullanılarak öldürülmesi işlemi ile uygulanır. X ışınları kalın bağırsak da bulunan kanserli hücrelere dışarıdan (Eksternal radyasyon) yöntemi veya doku içerisine yerleştirilen iğneler yardımı ile doku içerisine zerk edilir (İnternal radyasyon).

Kemoterapi; bu tedavi yöntemi de kalın bağırsaklarda oluşan kanserin yine çoğalmasını önlemek için kanserli hücrelerin öldürülmesi ile yapılan tedavidir. Kanser ilaçlarının hastanın toplar damarları aracılığı ile uygulanması yöntemidir. Ayrıca kalın bağırsak kanserinin kemoterapi tedavisinde bir de hastanın herhangi bir organına veya karın bölgesi vücut boşluğu kemoterapi verilerek tedavi de uygulanmaktadır. Kemoterapide ikiden fazla ilacın karıştırılması ile uygulanmaktadır. Kalın bağırsak kanseri kemoterapi tedavi uygulaması yaklaşık olarak hastanın durumuna göre 14 gün ile 6 ay arasında değişmektedir. Kalın bağırsak kanseri tedavisinde uygulanan kemoterapi de kullanılan kemoterapi ilaçların bazı yan etkilerinin olacağını da paylaşmak istedim bu ilaçların kusma, bulantı, ağız bölgesinde yaralar, morluklar, iştahsızlık, ishal, ciltte soyulmalar ve güneş ışınlarına hassasiyet gibi etkile görülmektedir.

Hedefli tedaviler; Kalın bağırsak kanserinde son olarak yapılan tedavi yöntemleri arasında hedefli yöntemler uygulaması da bulunmaktadır. Kemoterapi ile kalın bağırsakta var olan kanserli hücreler için uygulana ilaçların diğer hücrelere zarar vermemesi ve bu hücreleri ilacın yan etkilerinden korumak için hedeflenen tedavilerdir. Bu hücreleri korumak için özel geliştirilmiş monoklonal antikor tedavisi ile kanserli hücrelerin yok edilmesi ve vurulmasını hedefleyen bir tedavi uygulamasıdır. Hastaya bu Monoklonat antikorlar damar yolu ile uygulanmaktadır. Bu Monoklonal antikorlar kalın bağırsakda oluşan kanserli hücreleri tutarak kanserli hücrelerin büyümesini ve yayılmasını önler.
" } ] }