{ "title": "Kalça Çıkığı Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Kalca-Cikigi-Tedavisi-73.jpg", "date": "21.01.2024 10:27:14", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kalça çıkığı tedavisi, Kalça çıkığı, yeni doğan bebeklerde ve çıkık derecesi belirgin olmayan küçük çocuklarda yürümeye başlayana kadar hiçbir belirti görülmeyebilir. Bu durumda çıkık, çocuk doktorlarının normal muayeneleri esnasında fark edilebilir. Henüz yürüyemeyen bebeklerde; bebeğin bacak boylarının farklı olması, bebeğin altını silerken ve bezlerken bacağın her iki yana eşit açılmadığının fark edilmesi, uyluk bölümündeki deri büklümlerinin farklı olması veya boğumlarının fazla olmasından fark edilebilir. Yürüyen çocuklardaki belirtiler ise paytak yürüme, sendeleme, topallama ve çocukta yürüme gecikmesinin görülmesidir. Bu belirtiler görüldüğünde ailenin vakit kaybetmeden bir ortopedi uzmanına çocuğu götürmeleri gerekmektedir. Ebeveynlerin dikkatini çeken bir durum olmadığında çocuğun yürümeye başlamasına kadar tanı gecikebilir. Vakit geçtikçe tedavide başarı azalacağı da unutulmamalıdır.

Kalça çıkığı tedavisinin ilk adımı kundak uygulamasının bırakılmasıdır. İlk altı ayda yapılan tanı sonucunda pavlik bandajı, bebeğin dizlerini birbirinden ayırarak karna doğru çekilmesini sağlayan metot veya frejka yastığı metodu uygulanır. Bahsedilen bandajlar bebeği rahatsız etmez. Altı ayını dolduran bebeklerde ise genel anestezi uygulanarak, kalça yerine oturtulup alçıya alınır. 18 ayını dolduran bebekler için kemik ameliyatları gerekebilir. Yaş ilerledikçe çıkık durumu ağırlaşacağı için yapılacak operasyonların büyüklüğü o oranda artar. Altı yaşına kadar çocuklarda ender de olsa başarılı cerrahi müdahaleler yapılabilmektedir. 10 yaşını geçmiş olan çocuklarda ise yapılacak cerrahi uygulamalar çoğunlukla olumlu sonuç vermemektedir. Bu gibi durumlarda daha ileri yaşlarda ancak kalça eklemi dondurulması veya işlerlik açıdan avantajlı kalça protezi ameliyatı uygulanır. Teşhis süresi geciktikçe tedavinin daha güç olacağını bilinmelidir. Erken teşhis ve tedavi kalça çıkığında en önemli çözümdür.

Verilere göre, kalça çıkığı, yeni doğan her 800 bebekten birinde görülür. Kalça çıkığı doğum kaynaklı kas iskelet rahatsızlıklarının en çok görülenidir. Hastalığın erken dönemde tedavisi, kullanımı basit ortopedik ürünlerle sağlanmaktadır. Rahatsızlığın teşhisi için ortopedik muayenenin mutlaka yapılması gerekir. Geç kalınan durumlarda cerrahi müdahaleler ve meşakkatli bir tedavi sürecinin hastayı ve aileyi beklediği unutulmamalıdır.
" } ] }