{ "title": "Jinekomasti Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Jinekomasti-Tedavisi-42.jpg", "date": "21.01.2024 21:27:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Jinekomasti tedavisi, tıp dilindejinekomasti erkekte meme büyümesi sorunudur. Bunun tedavisi için her şeyden meme büyümesinin hangi evrede bulunduğu, memedeki dokunun hangi doku olduğunun belirlenmesi gerekir. Bu değerlendirmelere göre jinekomasti tedavisi için en uygun yöntem belirlenebilir. Bazı hastalardaki meme büyümesinde birden fazla ameliyat tekniği birlikte kullanılabilir. Bu karar hastanın muayenesine göre verilir.

Jinekomasti tedavisi için kullanılan ameliyat yöntemleri nelerdir?

Klasik liposakşın yöntemi: Erkekte meme büyümesinin bu yöntemle tedavi edilebilmesi için, memedeki büyümenin yağ dokusundan meydana gelmesi gerekir. Erkeklerdeki meme büyümesi de zaten genellikle yağ dokusundan kaynaklanır. Bu yüzden memedeki doku fazlalığı sadece yağ dokusundan oluşuyorsa, klasik liposakşın yöntemi jinekomasti tedavisi için yeterli olur. Eğer memedeki büyüme yağ dokusu ve fazlalık meme dokusundan oluşuyorsa, bu yöntemle birlikte endoskopik teknik kullanılarak tedavi edilir.

Lazer liposakşın yöntemi: bu yöntemin kullanıldığı jinekomasti tedavisinde sonradan oluşan ödem ve morluk daha azdır. Klasik liposakşın ile temizlenemeyen yağ hücrelerinin lazerle parçalanması ve bu şekilde daha kolay temizlenmesi sağlanır. Bu yöntem memedeki fazla yağ dokusunu temizlediği gibi, ciltte sıkılaştırma etkisi de yapar. Bu sayede cilt daha hızlı ve düzgün şekilde toparlanır.

Endoskopik teknik: Eğer jinekomasti tedavisinde memedeki yağ dokusuyla birlikte meme dokusu da çıkarılacaksa, liposakşın yöntemiyle birlikte endoskopik teknik bir arada kullanılabilir. Bu memede oluşacak yara izini ve diğer olası riskleri oldukça azaltır. Bu tedavi yöntemi kapalı ameliyat diye bilinen meme dokusuna küçük kesilerle girilerek uygulanan operasyondur. Jinekomasti tedavisinde eğer meme dokusundaki fazlalık doku çıkarılarak meme küçültülecek ise bu yöntem kullanılır. Hastalara sağladığı en önemli avantaj ise küçük kesilerle meme dokusunun çıkarılmasını sağlamasıdır. Fakat estetik görünümün sağlanması açısından, memedeki fazlalık dokunun alınması tek başına yeterli gelmeyebilir. Bu durumda memedeki fazlalık derinin de alınması gerekir. Bu nedenle tedavide açık ameliyat yöntemi tercih edilebilir.

Açık ameliyat yöntemi: İleri evredeki erkekte meme büyümesinde, ciltteki esnemenin fazla olması halinde, memenin ameliyattan sonra kendini daha kolay toparlaması için, memedeki fazlalık derinin de alınması gerekir. Bu tür ihtiyaçlarda jinekomasti tedavisi için açık ameliyat tercih edilir. Fazlalık derinin çıkarılmasına estetik cerrah ciltteki esneklik durumuna göre karar verir. Çünkü deri çıkarıldığında, derinin fazlalığına bağlı olarak memede aynı oranda iz kalır.

Jinekomasti tedavisi ameliyata hazırlık aşaması

Cerrahi operasyonlarda olduğu gibi bu ameliyattan önce de hastaların kan sulandırıcı ilaçları en az 10 ün öncesinden kesmesi gerekir. Bu arada hastaların sürekli kullandığı ilaçlar varsa, başka hastalıkları varsa bunlarda değerlendirilir. Hastalar ameliyattan en az 8 saat öncesinden sulu ve katı beslenmeye ara vermelidir. Gereken kan ve idrar tahlilleri yapılmalıdır. Sigara alışkanlığı olan hastalarda, en az 15 gün önceden sigarayı bırakmalıdır. Jinekomasti tedavisi için uygulanan ameliyatlarda memedeki büyüme az ve sınırlı ise lokal anestezi ve sedasyon altında operasyon yapılır. Daha ciddi çift taraflı vakalarda ise genel anestezi altında ameliyat yapılır. Bunlar ameliyat öncesinde belirlenir.

Jinekomasti tedavisi sonrasında iyileşme süreci
Jinekomasti tedavisi kapsamında yapılan ameliyatların riskleri var mı?

Cerrahi yöntemle yapılan tedavilerde bazı riskler oluşabilir. Erken aşamadaki komplikasyonlar arasında olan kanama riski dren kullanılmasıyla çözülebilir. Enfeksiyon riski bu operasyonlarda azdır. Yine de antibiyotik tedavisi uygulanır. Geç dönemde ise ameliyat yerinde kötü iz kalması, uzun süren uyuşma, renk değişimi, karıncalanma gibi sorunlar yaşanabilir. Ameliyat yerinde kan ve sıvı birikmesi, cildin zemine yapışması, kolay toparlanması gibi sorunları aşmak içinde hastalarda 4-6 hafta tübüler bandaj uygulaması kullanılır ve hastanın aktifspor yapmasına izin verilmez.
" } ] }