{ "title": "İneklerde Mastitis Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Ineklerde-Mastitis-Tedavisi-18.jpg", "date": "20.01.2024 16:01:42", "author": "damla şahin", "article": [ { "article": "
İneklerde Mastitis Tedavisi, Mastitis meme iltihaplanması diye de adlandırılır. Memenin mikroplar tarafından istila edilip dokularında tahrip edilmesine denir. Genel nedeni sağımda yapılan hatalar sonucunda oluşur. Sağım esnasında yapılan temizliğin ihmal edildiğinde mikropların meme deliğine buluşması ve içerisine girmesidir. Süt mikropların üreyebilmesi için uygun bir ortamdır. Mastitis bulaşma sebepleri sürüde bulan hayvanlarda olursa bulaşabilir. Sağımcının kirli elleri, kirli bez, düzensiz sağım makinaları, meme başı bakımsızlığı ve meme başı yaralarındandır. Hastalığın iki şekli vardır. Gizli mastitis ve görünür mastitis olarak adlandırılır. Gizli mastitis memede bir belirti vermez genel olarak sütte de belirti olmaz. Fakat süt verimi ve kalitesi önemli ölçüde olmaz düşük ölçüde olması bunun belirtisidir. Görünür mastitis ise memede şişlik kızarma ve ateşlenme sütün bozulmasına hatta hayvanın genel durumunun bozulması gibi durumlar görülür. Memede ağrı olur. Memenin renginde değişiklik mor ya da mavimsi renk olur. Şişlik ilerler ve memenin başından sarı renk sıvı gelir. Tedavi edilmez ise meme kör olabilir ya da hayvan tamamen kaybedilebilir. Meme bakımı ve mastitisten korumak için sağım öncesi ellerin temiz olması lazım kullanılan bezin temiz olması lazım. Sağım makinasının temiz olması gerekir ve düzenli sağım yapılmalıdır. Hayvanı sürmek için gidildiğinde dikkat edilmesi gerekir. Bunlara kesin uyulması gerekir. Aksi taktirde önlem alınmazsa en kötü ineği kaybedebilirsiniz.

İneklerde Mastitis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle ineklerin bulunduğu ahır temizliğine dikkat edilmeli. İnekler birbirine çok yakın bağlanmamalıdır. İneklerin yatacağı yer temiz olmalıdır. Dışkıyla çamurla temas olmamalıdır. Bulundukları ortamda memeyi yaralayacak bir şey olmamalıdır. Ahırda temizlik günde 2 kez yapılmalıdır. İnekleri sağımdan sonra en az yarım saat yatırılmamalıdır meme başı dezenfekte edilmelidir. Sağımdan sonra meme başına bakım yapan ürünler tercih edip alınız. Masdisin Herbafi bakım açısından iyi bir üründür. Meme iltihaplanması için yemlere çinko, selenyum ve E vitamin içeren katkılar koyunuz. Eğer ilaç tedavisi işe yaramazsa veteriner meme uçlarını sivri bir şeyle açacaktır. Meme iltihaplanması gittikten sonra inek normal düzene girecektir. Unutmayın inek bakımı ve bulunduğu ortam temizliği çok önemlidir.

" } ] }