{ "title": "İmplant Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/implant-tedavisi-816.jpg", "date": "21.01.2024 11:08:15", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İmplant tedavisi, ağızdaki eksik doğal dişler için en yakın alternatif olur. Eksik dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen implant, protezlere destek olan yapay diş kökleri olan implant, iyi bakılırsa yaşam boyu kullanılabilir. Genellikle titanyumdan üretilen implant bu alanda uzmanlaşmış diş doktorları tarafından ufak bir operasyonla çene kemiğine sabitlenir. Bundan 3-6 ay içinde çene kemiğine tutunan implant üzerine protez yerleştirilir.

İmplant tedavisi ne zaman uygulanır?

Kişinin daha önce kaybettiği dişlerin, çürük dişlerin yerine, yaralanma, enfeksiyon ve diş eti hastalıkları nedeniyle yeni kaybedilen dişlerin yerine implant tedavisi uygulanabilir. Dişler yeni çekildiğinde hemen implant tedavisine geçilebilir. Fakat kişinin diş kökünde ya da diş etinde iltihap bulunuyorsa, bunlar geçene kadar 2-3 ay kadar beklenmelidir. Eğer implant tedavisi için çene kemiğinde yeterince kemik yoksa buraya kemik grefti yapılmalıdır. Yani bölgenin kemik tozuyla doldurulup kemikleşme sağlanmalıdır. Bunlar implant tedavisinin uygulanması için uygun ortam yaratır.

İmplant tedavisi öncesinde neler yapılır?

Hastanın tedaviden önce filmleri çekilerek, çene kemiği değerlendirilmelidir. Buna uygun şekilde implant seçimi olmalıdır. Farklı şekillerde ve ebatlarda olan implant hasta için en uygunu olmalıdır. İmplant tedavisi bitince nasıl görüneceği hakkında hastaya yeterli bilgilendirme yapılmalıdır. Bu etkenler detaylı değerlendirildiği için, risklerde oldukça azalır. Tedaviye başlamadan hastanın ağız hijyeni sağlanmalıdır. Çünkü implant tedavisi cerrahi bir girişim olduğundan, ağız içi hijyeni ve implant sterilizasyonu önemlidir.

İmplant tedavisi aşamaları nelerdir?

İlk muayene: bu tedavi bazı sağlık sorunlarında uygulanamaz. Bunun dışında tek ya da daha fazla sayıdaki diş kayıplarında, hatta bütün dişlerin kaybedilmesi durumunda bile tedavi uygulanabilir. Hastalarda şeker hastalığı, kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi sorunlar varsa mutlaka kontrol altına alınmaları ve tedaviye öyle başlanmalıdır. Kan pıhtılaşma sorunu olanlara ise implant tedavisi uygulanamaz.

Çene kemiğinin durumunun incelenmesi: Hastanın genel muayenesi, panoramik röntgeni çekilerek çene kemiği kontrol edilir. Kemik yoğunluğu ölçümü yapılır. Gerekirse kemik grefti yapılarak bölgede kemikleşme olması için beklenir.

İmplant yapımı: İmplant yaklaşık 15-40 dakika içinde yapılır. Diş eti açılarak hastanın çene kemiğine inilir. İmplantın ölçüsüne uyan ebatta çene kemiği delinir. Bu işlem yavaşça yapılır. Buraya implant yerleştirilerek vidalanır. Daha sonra üst yapıların yerleştirilmesi için, implant ve çene kemiğinin bütünleşmesi için beklenir. Bu süre her hastada farklı olur. Genellikle 3-6 ayda tamamlanır.

Protezlerin hazırlanması: Çene kemiğine implantın bütünleşmesinin ardından, üzerine yerleştirilecek protezler hazırlanmaya başlar. Ağız içinden alınan ölçülere göre, dişlerin renkleri de değerlendirilerek protezler laboratuvarda hazırlanır. Bunların kişinin kendi dişlerine uyumlu olmasına özen gösterilir. Estetiği de önem verilir. Daha sonra hastada deneme yapılarak, protezler tamamlanır.

Üst yapıların yapılması: Son aşamada implant üzerine kron denilen porselen, zirkonyum gibi kaplamalarla yapılan üst yapılar laboratuvarda hazırlanır. Bunlar implanta vidalama yoluyla ya da yapıştırılarak yerleştirilir. Diş doktoru tarafından gereken bilgilendirme yapılır ve implant tedavisi tamamlanır.

İmplant tedavisi sonrasında

Tedavi tamamlandıktan sonra çene kemiğinin işlem yapılan yerinde biraz şişlik olabilir. Gerekirse doktorun önerisiyle bölgeye buz uygulaması yapılabilir. Bunu 3-5 dakika yapmak, 10 dakika kadar beklemek suretiyle uygulamak şişliğe iyi gelecektir. Daha uzun süre buzu uygulamak buz yanığına neden olabilir. İmplant çene kemiğiyle bütünleşinceye kadar, üzerine baskı uygulanmaması gerekir. Bu nedenle yemek yerken diğer taraf kullanılmalıdır. Eğer ağrı geçmezse, apse olursa, dudaklarda uyuşma olursa mutlaka diş doktoruna bilgi verilmelidir. İmplant tedavisi tek implant ile yapılırsa yarım saat içinde tamamlanır. Ancak implantın çene kemiğine yerleştirilmesinden sonra en az 3 ay kadar beklenmektedir. Tedavi tamamen bitince kişiler dişlerini rahatlıkla kullanmaya başlar.
" } ] }