{ "title": "Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Huzursuz-Bacak-Sendromu-Tedavisi-78.jpg", "date": "19.01.2024 15:27:45", "author": "hacer kubay", "article": [ { "article": "
Huzursuz Bacak Sendromu, kişinin uykuya geçmeden hemen önce ya da uzun süre hareketsiz kalması durumunda ortaya çıkan karıncalanma, yanma, kramp, istemsiz bacak hareketleri şeklinde tanımlanabilir. Huzursuz bacak sendromu bazı hastalarda sadece bacaklarda değil, kollarda kaşıntı, ürperti, kasılma, karıncalanma olarak da kendini gösterebilir. Uzun seyahatler, film izlemek, kitap okumak gibi hareketin kısıtlı olduğu durumlarda bu his daha belirgin hissedilir. Toplumun %3 ile 10'u arasında görülen huzursuz bacak sendromu çoğunlukla orta ve üzeri yaş grubunda görülmekle birlikte genç ve çocuklarda aynı şikâyetlerle doktora başvurmaktadır. Şikâyetler dönem dönem ortadan kaybolsa da yaş ilerledikçe şiddetini daha da artırdığı gözlemlenmiştir. Genellikle vücudun hareketsiz kaldığı zamanlarda ortaya çıkan bu hastalık, hastanın ayağa kalkıp yürümesi, bacaklarını sallaması ve soğuk masaj yapması ile rahatlamasını sağlar.

Huzursuz Bacak Sendromu Sebepleri Nelerdir?

Huzursuz Bacak Sendromuna sebep olan etmenler tam olarak bilinmese de ailesel etmenler olduğu düşünülmektedir. Kansızlık, B12 eksikliği, bazı romatizmal hastalıklar, şeker hastalığı, bel ve boyun fıtığı, hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler de huzursuz bacak sendromuna neden olmaktadır. Araştırmacılar beyindeki dopamin seviyesindeki dengesizliğin sonucu olarak da kas kontrolü kaybedildiği için vücutta genel olarak titreme ve güç kaybına oluştuğunu ve bunun sonucu olarak da huzursuz bacak sendromu belirtileri görüldüğünü ortaya koymuşlardır.

Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle Uzman bir doktora gidilerek altında yatan başka bir hastalık olup olmadığı araştırmalıdır. Eğer demir eksikliği, kansızlık gibi nedenlerden kaynaklandı ise beslenme şeklimize dikkat etmemiz önemli. Doktorunda önereceği ilaçlarla şikâyetleri en aza indirmek mümkün. Birçoğu anti depresan olan bu ilaçların uzun süreli kullanımda vücutta oluşturacağı etkilerde göz ardı edilmemelidir. Bununla birlikte kişinin yaşam şeklini gözden geçirmesi; sigara, alkol, kahve, çayı azaltması eğer uyku problemleri varsa sigarayı ve alkolü tamamen bırakması önerilir. Her gün aynı saatte uyumak ve uyanmak, yatak odasını sadece uyumak için kullanmak, yatma saatinden en az iki saat önce fiziksel aktiviteleri bırakmak, yoga-meditasyon gibi vücudu rahatlatıcı aktivitelerle uğraşmak ve yatmadan önce kitap okumakda göz ardı edilmeyecek şekilde huzursuz bacak sendromu şikâyetlerini gidermede yardımcı olmaktadır.
" } ] }