{ "title": "Hpv Virüsü Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Hpv-Virusu-Tedavisi-63.jpg", "date": "18.01.2024 23:30:18", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Hpv Tedavisi, HPV veya human papilloma virüs, deri ve mukozal yüzeylerde bazal epitelyal katman hücrelerini enfekte eden bir DNA virüsü olup, yüz'den fazla türü vardır. HPV; vulva, rahim ağzı, vajina penis, anüs, ağız boğaz benzeri bölgeleri tutup, bu bölgelerde kansere sebep olabilmektedir. Doğru bir takip ile Hpv tedavi edilmelidir.

Hpv virüsü erkeklerde penis üzerine, kadınlarda da hazneye, dış cinsel organlarına ve rahim ağzına yerleşirler. Birçok virüs hastalığında olduğu üzere HPV virüsü de vücuda girdiği zaman hücreler içinde yerleşerek, ara sıra alevlenmelere yol açıp, tekrarlayan genital siğil ya da kondilom diye adlandırılan lezyonlar meydana getirir.

Hpv Tedavisinin Uygulanması

Hpv tedavisi ile kast edilen şey genital siğillerin (Kondilom) tedavisidir. Bu hastalığın, yani Hpvnin tedavisi için tam olarak etkin bir yöntemi yoktur. Yakma ya da dondurma denilen işlemlerle kabarcıklar ortadan kaldırılsa da bunun sonuçları çok başarılı değildir; hastalık nüksedebilir. HPV'nin tedavisi için günümüz içinde, diğer enfeksiyonlarda kullanılabildiği gibi, ağızdan alınan bir ilaç, krem ya da aşı yoluyla kesin bir tedavi yoktur. Virüs vücuda bir kez girdiği zaman bağışıklık sisteminin kuvvet ve virüsün etki gücüne bağlı olarak yıllarca, bazı bilgilere göre de virüs tipine bağlı 3-5 yıl vücutta kalır. Bununla beraber, ortaya çıkan lezyonlar yani siğiller (Kondilom) zaman kaybetmeden kesinlikle tedavi edilmeli ve yakılmalıdır. Tedavi olunmadığı taktirde siğiller herhangi değişikliğe uğramadan uzun bir müddet kalabilir, ancak bu davranışları oldukça enderdir. Sürekli olarak bir büyüme ve yayılma eğilimi vardır. Kondilomla beraber başka bir vajinal enfeksiyon oluşumu varsa bu büyüme daha hızlı meydana gelir. Genellikle vücudun nemli ve sıcak olan bölgelerine doğru yayılma gösterir. Şayet vajina ve makat etrafında anormal bir renk ve şekil değişiklikleri ile kabarıklıklar görülürse, genital bölgede yanma, kanama ve kaşıntı varsa, partnerde kondilom varsa ya da daha önceden böyle bir hastalık geçirmiş ise kesinlikle bir jinekolojik muayeneden geçilmesi gerekir. Kondilom yani genital siğiller ihmal edilmeyen ve hafife alınmayan bir hastalıktır. Hpv tedavi ile virüsü hemen yok etmek mümkün olamaz, siğil geçtikten sonra bu virüsün vücuttan uzaklaşması için de bazen yıllarca beklemek gerekir, ancak siğillerden hemen kurtulmak mümkün olabilir. Hpv tedavisi sadece siğili yok eder ve virüse bağlı olan hızlı sirayeti, durdurur. Pek çok HPV vakasında tek seferlik tedavi kâfi olamamakta, en az 2-3 seans gerekebilmektedir.

Hpv Tedavisinde Yöntemler: HPV virüsü enfeksiyonunun tedavisinde gaye bulaşma ve tekrar çıkmayı en aza indirip siğillerin mümkün olduğu kadar zaman kaybetmeden tam olarak temizlenmesidir. Genital siğil tedavisi yani Hpv tedavisi için genel olarak kondilomu yok etme de koterizayon (Yakma tedavisi) ve kriyoterapi (Dondurma tedavisi) işlemleri ile lazer tedavisi de kullanılır. Hpv tedavisi mutlaka en iyi şartlarda yapılıp, tedaviyi takip eden süreçlerde de doğru olarak takibi bırakmamalıdır.
" } ] }