{ "title": "Hpv Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Hpv-Tedavisi-84.jpg", "date": "20.01.2024 13:00:51", "author": "dilan kısa", "article": [ { "article": "Hpv tedavisi, kastedilen genital siğillerin tedavisidir. HPV virüsünün enfeksiyonu tedavisinde ana prensip bulaştırıcılığı en aza indirmek için siğilleri vakit kaybetmeden temiz bir şekilde ortadan kaldırmaktır. HPV tedavisi yani genital siğil tedavisi için genellikle yakma tedavisi, dondurma tedavisi gibi işlemlerin yanında bir de lazer tedavisi kullanılmaktadır. Her ne şekilde olursa olsun tedavi ciddi bir süreçten geçeceği bilinmeli ve seçenekler hakkında hasta tam anlamıyla bilgilendirilmelidir. Öncelikle her hastanın durumu birbiriyle aynı olamayacağı için hastaya en uygun tedavi yöntemi seçilmelidir.

Hpv tedavisi nasıl yapılır?

Hpv virüsü kimi hastalarda bulaşmış olmasına rağmen hiçbir belirti göstermez. Bu hastalar için aşılama programı yapılabilir ve hasta sık aralıklarla kontrol edilir. HPV virüsü bulaşmış ve aşı tedavisi başlamış bu gibi durumlarda bazen hastalık hiçbir lezyon oluşturmayabilir ve vücut kendi kendine bu virüsü tamamen ortadan kaldırabilir. Virüsün siğil olarak ortaya çıktığı durumlardaysa hastaya hemen müdahale edilmeli ve yakma, dondurma veya lazer yöntemleriyle siğil vücuttan temizlenmelidir. Genital siğiller hafife alınmaması gereken bir hastalıktır ve her ne kadar hemen müdahaleye başlansa bile virüsü hemen yok etmek mümkün değildir. Siğiller geçtikten sonra bile virüsün vücuttan atılması bazen yıllar alabilir. Ancak bahsettiğimiz yöntemlerle siğillerden hemen kurtulmak mümkündür. Tedavi sadece siğilleri ortadan kaldırır ve virüse bağlı hızlı yayılma ve bulaşıcılığı durdurur. Pek çok vakada tek sefer tedavi yeterli olmayabilir ve 2-3 seans gerekebilir.

Hpv virüsü bulaşmış bazı hastalarda ise ne yazık ki durum oldukça ilerlemiş olabilir. HPV enfeksiyonuna bağlı olarak hastada doku değişiklikleri meydana gelebilir. Virüs ses tellerine kadar varabilir ve bunun sonucunda hastanın ses telleri popillomlarına eksizyon tedavisi uygulanabilir. Eksizyon yöntemlerinde lazer uygulaması, cryo cerrahi ve elektrokoter metotları kullanabilir ve bu noktaya varan hastaların ses telleri zarar görebilmekle bile tamamen kaybolabilir. Bu duruma gelmemek için erken tanı ve tedavi çok büyük bir önem taşımaktadır. Cinsel yönden aktif olan kişilerin bu virüsü taşıma olasılığı zaten hep vardır. Bu yüzden en ufak bir şüphede dahi doktorlara başvurmak büyük kayıpların önüne geçebilir.
" } ] }