{ "title": "Hipnoz Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Hipnoz-Tedavisi-59.jpg", "date": "19.01.2024 15:25:56", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hipnoz tedavisi, hipnoz daha açık anlatımla trans halini ifade eder. Trans hali ise uykuyla uyanıklık arasında, telkin almayı kolaylaştıran ruh halidir. Normalde olumlu yapılacak telkin tedavi edici bir terapi yöntemidir. Eğer bu telkinler trans halinde yapılırsa, bilinç dışı şekilde olumlu değişmelere, iyileşmeye yol açar. Seansların gerektiği kadar tekrarı halinde, bu değişim ve iyileşme bariz şekilde olur. Hipnoz tedavisi yani hipnoterapi iyileşmeyi de daha etkin hale getirir. Hipnoz kişiyi ya da grubu bakış, söz, telkin gibi yollarla belirli süre etkilemektir. Bu nedenle dışarıdan müdahaleyle kişide oluşturulan yeni bir ruh hali ortaya çıkar. Kişi bu esnada dikkatini belirli yerlere yoğunlaştırır, bilinçaltı aktifleşir.

Hipnoz tedavisi çeşitli hastalıklarda özellikle de ruhsal hastalıklarda uygulanır. Bu hastalıklar dışında obezite, alerjik cilt hastalıkları, astım gibi hastalıklar içinde bu tedaviden yararlanılabilir. Bu tedaviyi yapanlara hipnolog ya da hipnoterapist denir. Herkes hipnozu yapamaz. Çünkü bu alanda uzmanlaşmış olmaları gerekir. Hipnologlar özellikle psikoloji ve tıpta eğitim almış Uzman kişilerden oluşur.

Hipnoz tedavisi (Hipnoterapi)

Hipnoz tedavisi sırasında belirli aşamalar oldukça önemlidir. Bunlar kişinin ruh halini trans durumuna geçirecek etmenlerdir. Özellikle bakış, söz, düşünce aşamaları hipnozun yapılmasında önemli yer tutar. Hipnoterapist bakış aşamasında uyku halini oluşturabilir. Bakış gözlerdeki manyetik etkileri kontrol altına alır. Bu etkilerin düzenliliği ve sürekliliği söz konusudur. Söz aşamasında hipnoterapist kişinin beynine sokmak istediklerini ifade eder. Bu aşamada en önemlisi kelimelerin doğru seçilmesidir. Düşünce aşamasında ise hasta hipnoterapist yardımıyla istenen duruma yönlendirilir. Bu durumu hastaların istemesi sağlanır. Bu aşamadaki konsantrasyon oldukça önemlidir. Hipnoz tedavisi ilk defa 19. Yüzyılda kullanılmaya başlamıştır. Bazı histerik hastalıklar, felç durumu bu yolla iyileştirilmeye çalışılmıştır. Daha sonradan bu yöntemin uygulanmasından vazgeçilmiş, buna benzeyen serbest çağrışım yolu kullanılmaya başlanmıştır. Hipnoz tedavisi gören kişi hipnoterapistin etkisi altında olur. Hipnoterapistin telkinlerini, isteklerini bu süreçte kendisinin gibi algılar. Bu aşamada onun telkinlerini yerine getirir. Ancak hipnozda olan kişiler hipnoterapistin her isteğini yerine getiremez.

Hipnoz tedavisi uygulama yöntemleri nelerdir?

Bu tedavide birden fazla sayıda yöntem vardır. Bunların arasında en fazla kullanılan hastanın hafifçe sallanan bir nesneye bakarak, dikkatini buna yoğunlaştırmasıdır. Bu sırada hasta trans durumuna geçer ve bilinçaltına iner. Ancak sadece sallanan nesneye bakmak hipnoz için yeterli olmaz. Bu sırada hipnoterapist etkileyici tarzda konuşarak hastasına telkinleri vermelidir. Hipnozla hasta uykuya geçer. Bazıları derin, bazıları da hafif uykuda olur. Bunun sebebi insanların hipnozdan etkilenme şeklinin farklı olmasıdır. Bu esnada uykunun hafif aşamasında kişi gevşer, kendine söylenenleri hatırlar. Derin hipnoz anında ise kişinin bilinci kapalı olur. Bilinçaltı pasif halden aktif hale gelir. Bu haldeki hasta hipnozdaki konuşma ve telkinleri hatırlamaz. Her iki durumda hastalar hipnoterapistin sözlerinin çoğunluğunu gerçekleştirir.

Hipnoz tedavisi koşulları

Hastanın yapısı ve yetenekleri: Hastanın zihin yapısı hipnozu etkiler. Bazı yetenekleri olmayan, ruhsal çöküntü yaşayan kişilerde hipnoz edilemez.

Hastanın yorgunluğu: Hipnozda hastanın dikkati oldukça önemlidir. Sallanan nesneye tüm dikkatini vermelidir. Eğer hasta bu aşamada yorgun olursa, dikkatini veremeyecek halde olur. Bu durum hipnozu zora sokar.

Hastanın eğilimleri: Hipnoz tedavisinde hastanın karakteri, alışkanlıkları, eğilimleri önemlidir. Kendini rahat bırakan, hipnoterapiste güvenenler daha rahat hipnoz olabilirler.

Heyecanlandırma: Hipnoz tedavisinde bu durumda önemlidir. Oluşabilecek aksaklıklar sırasında kullanılır. Bu zihin durumunun durması anlamındadır.

Hipnoz tedavisi sırasında hipnoterapist hastanın ihtiyacı olan telkinleri vermelidir. Yani çekingen ve korkak kişilere, girişken ve cesur olduğu hakkında telkinler vermelidir. Başarılı bir hipnoz tedavisi yapıldığında, hasta telkin edilen özelliğini değiştirebilir. Bu tedaviyle hastanın sahip olduğu bir tikten, alışkanlıktan kurtulması mümkün olabilir. Fakat her tedavide başarı elde edilemez. Öncelikle hastanın hipnoz olmayı istemiş olması gerekir. Bu koşul yerine gelmediğinde, hipnoz yani trans hali olmaz. Hipnoz durumunda da hastaya her istenen yaptırılamaz. Bunun nedeni hastanın bu isteğe karşı eğiliminin olmamasıdır. Hasta hipnoz sırasında zorlamayla karşılaşırsa, hipnoz kesilebilir. Bu yüzden hastaya hipnoz tedavisi sırasında verilecek telkin özenle seçilmelidir. Hastanın yaşam tarzı, alışkanlıkları, sosyal çevresi, beden yapısı gibi etkenler değerlendirmeye alınmalıdır.
" } ] }