{ "title": "Hipertiroidi Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Hipertiroidi-Tedavisi-91.jpg", "date": "21.01.2024 15:41:41", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Hipertiroidiiiiiiiii tedavisiihmal edilmemelidir. Tiroit bezi, diğer adıyla kalkan bezi, boynun ön orta kısmında yer alan kelebek görünümlü salgı bezidir. Trioid bezi insan vücudu için hayati öneme sahip pek çok organı etkileyecek hormonu salgılar. Bu hormon miktarının eksik salgılanmasında olduğu gibi fazla salgılandığı durumlarda hipertiroidiiiiiiii adı verilen tiroit hastalığına neden olur.

Hipertiroidiiiiiiiii tedavisi ve uygulanan yöntemler

Hipertiroidiiiiiiiii hastalığının tedavisinde uygulanan birbirinden farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Halsizlik, aşırı terleme, ellerde titreme, doyma hissinin kaybı, sinir, kilo kaybı, metabolizmanın hızlı çalışması gibi belirtilerle kendini gösteren hipertiroidiiiiiiii durumunda hemen endokrin uzmanına başvurulması gerekmektedir. Yapılacak kan sayımı, utrason ve sintigrafi gibi yöntemlerle hastalık teşhisi konulur. Tedavisi çok zor bir hastalık olmamasına rağmen pek çok organın çalışması hızlandığından insan vücudunu hırpalar ve yorar.

Hipertiroidiiiiiiiii tedavisinde fazla salgılanan hormon düzeyinin normal seviyeye getirilmesi amaçlanır. Bu nedenle de antitiroid ilaçları önerilmektedir. Günlük olarak 1-16 adet arasında değişen miktarda alınan ilaçlarla hastanın hormon seviyesi dengelenmeye çalışılır ve hastanın ötiroid hale gelmesi amaçlanır. İlaç ile tedavi süresince hastanın belli aralıklarla kan sayımı yapılarak hormon seviyesinin hipotiroit yaşanmasına neden olacak kadar düşmesinin de engellenmesi gerekmektedir. Ancak ilaçla tedavisi süresi 2 yıldır. Antitiroid ilaçları uzun zaman kullanılırsa, tiroit bezi büyüyebilir ve bir süre sonra tiroit bezinde guatr oluşarak dışarıdan bakıldığında görünür hale gelmesine neden olabilir. Ayrıca adet düzensizliği ve sperm sayının azalması gibi yan etkileri de bulunmaktadır. Bu nedenlerle 2. Yılın sonunda tedaviye kalıcı cevap veremeyen hastalar için diğer tedavi yöntemlerinin uygulanmasına geçilir.

Diğer tedavi yöntemi ise hastaya radyoaktif iyot verilmesidir. Bir diğer adı atom tedavisidir. Hastaya sıvı şeklinde ya da kapsül olarak verilir. Radyoaktif iyot, hastaya belli aralık ve dozlarda hastane ortamında uygulanır. Ancak özellikle graves halinde hastada çok fazla göz bulgusu bulunur. Bu göz bulgusu gözlerin dışarı fırlaması halidir ve bu tedavi yöntemine başvurmadan önce iyot tedavisinin bu bulgunun artmasına etki ettiği unutulmamalıdır.

Hipertiroidiiiiiiiii tedavisinde uygulanan yöntemlerinden bir diğeri ise cerrahi müdahale yöntemdir. Radyoaktif tedaviden sonuç alınamazsa ya da hastaya çeşitli nedenlerle uygulanmak istenmez ise cerrahi müdahaleye başvurulur. Böylece tiroit alınır ve artık tiroit hormonu salgılanamayacağından hastanın ömür boyu dışarıdan hormon takviyesi alması gerekir.

" } ] }