{ "title": "Hipertansiyon Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Hipertansiyon-Tedavisi-11.jpg", "date": "21.01.2024 13:16:06", "author": "ayse nur kedici", "article": [ { "article": "
Hipertansiyon Tedavisi, Hipertansiyon halk arasında bilinen ismi ile yüksek tansiyon, kanın vücutta normal dolaşımı için gerekli olan basıncın anormal seviye yükselmesi ile meydana gelen bir hastalıktır. Normalin üzerinde seyreden kan basıncı kalbin fazla çalışmasına ve bir süre sonra yorulmasına neden olur. Hipertansiyon kronik bir hastalıktır. Günümüzde oldukça sık görülen hastalıklar arasında ilk sıralarda kendisine yer bulmaktadır.

Hipertansiyon tedavi edilmezse hastada kalp yetmezliği, felç, görme bozukluğu, kalp büyümesi, böbrek yetmezliği, damarlarda ise daralma gibi hastanın gündelik yaşamını ve sağlığını olumsuz etkileyecek ciddi hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle yüksek tansiyon tedavi sürecinde erken tanı oldukça fazla önemlidir.

Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?

Baş ağrısı ve aynı zamanda baş dönmesi. Kalpte ağrı. Kulak zonklama ve çınlaması. Görme bozuklukları. Nefes darlığı. Burun kanamaları. Sabah saatlerinde hastanın ensesinde meydana gelen ağrı. Sık idrara çıkma. En önemli belirti ise kalp atış düzensizliği.

Hipertansiyona Tedavisi Nasıl Yapılır?

Obezite: obezite kan basıncına olumsuz etkilerde bulunarak yüksek tansiyona neden olabilmektedir. Genellikle fazla kilosu bulunan yüksek tansiyon hastalarına ideal kilo hesaplaması yaparak kilo verilmesi önerilir.

Sigara: hipertansiyonun kalp ve damara olan olumsuz etkilerini artırır. Bu nedenle bırakılmalıdır.

Tuz: hasta tuzlu yiyecekler tükettiğinde kan basıncı artmaktadır. Bu nedenle tuzsuz yiyecekler tercih etmelidir ya da olabildiğince azaltılmalıdır.

Stres: tüm hastalıkların ana nedenidir. Bu nedenle stresten de uzak durulmalıdır.

Hareketsiz yaşam tarzı: yüksek tansiyon hastalarının genellikle hareketsiz kişiler olduğu bilim adamlarınca kanıtlanmış olduğundan yüksek tansiyon hastaları düzenli egzersiz ve aynı zamanda spor yapmalıdır.

Alkol: alkol tüketiminin kalp ve damar sağlığına olumsuz etkisi herkes tarafından bilinmektedir bu nedenle yüksek tansiyon hastaları alkolden uzak durmalıdır.

Hasta doktorun yaptığı tetkikler sonucu verdiği ilacı düzenli ve zamanında kullanmalıdır. Potasyum açısından zengin sebze ve meyve tüketimini artırmalıdır. Kalsiyum açısından zengin yiyecekler tüketilmelidir. Ek olarak balık yağı tüketimi de hipertansiyon hastalarının tansiyon denetimine iyi geldiği bilinmektedir.
" } ] }