{ "title": "Hepatit C Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Hepatit-C-Tedavisi-67.jpg", "date": "21.01.2024 22:30:10", "author": "Canan Özüt", "article": [ { "article": "Hepatit C Tedavisi, virüslerle bulaşan hepatitler arasındaki kan yolu ile bulaşan hastalık tipidir. Bu hastalık en çok kan nakli ve kan yolu ile bulaşır. Hastalık çoğu zaman ani ve kısa sürede başlar. Hafif ve orta derecede geçirilen birtakım belirtiler genellikle kişi tarafından algılanmaz. Karaciğer enzimlerinde de kan değerlerinde hafif bir yükselme söz konusu olur. Akut dönemde hastalığı geçiren kişilerin %80'inde hastalık kronik hepatite doğru gider. Bu da oldukça yüksek rakamdır. %20'sinde ise siroza yol açar.

Hepatit C'nin Tedavi Süreci
Hepatit C Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hepatit C tedavisinde, karaciğer enzimleri yüksek olan ve karaciğer biyopsisinde ağır hasar olmayan hastalar, hekimleri tarafından izlenmesi tavsiye edilir. Bu hastalar düzenli olarak karaciğer enzim ve testleri her 3 veya 5 yıl içinde karaciğer biyopsisi yaptırmaları önerilmektedir.

Hepatit C tedavisi, evde yapıldığında günlük aktiviteleri daha azaltılması gerekmektedir, yorucu hareketlerden kaçınılmalı, yorulduğunuzu hissettiğinizde hareketlerinizi yavaşlatmanız gerekmektedir.

Hepatit C tedavisi interferon dediğimiz, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan, 6 ay süreli enjeksiyona ek olarak, ağızdan alınan bazı ilaçlarla yapılır. Fakat Hepatit C için henüz radikal bir tedavi söz konusu değildir. Hastalık geç teşhis edildiğinde veya ilerlediğinde tedavi sürecinin şanşı kısalmaktadır. Çünkü karaciğere ve özellikle fibrin dokusunda meydana gelen hasarın hiçbir şekilde geri dönüşü yoktur. Bu nedenle erken dönemde fark edilmiş ve tedavi kriterleri içerisine giren durumda eğer tedaviye başlanmışsa bu hastalığın ilerleyişinin durdurulması veya geciktirilmesi kötü sonuçların oluşması önlenebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirici tedavi yanında ağızdan alınacak ilaçlar var ise bunların uzun yıllar kullanılması gerekir.
" } ] }