{ "title": "Haşimato Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Hasimato-Tedavisi-42.jpg", "date": "20.01.2024 09:01:26", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "Haşimato tedavisi: Son yıllarda sıkça adını duyduğumuz Haşimato hastalığı tiroit bezlerinin iltihaplanması sonucuyla oluşur. Toplumun ortalama Yüzde 2'lik bir kısmında görülen hastalık özellikle kadınlarda daha çok görülmektedir. Haşimato tedavisi; Anadolu'da yeni evlenmiş birçok gelin de bulunan ve tembel gelin hastalığı olarak isimlendirilen Haşimato hastalığı yüzünden evlilikler de önemli sıkıntılar yaşamaktadır ve bu hastalık yüzünden gelinler tartışmaların ortasında kendilerini bulmuştur. Hastalığı anlaşılamayan gelinler, kendilerini düzgün ifade edemedikleri ve hastalığın tanısı olmadığı için evliliğinde önemli sıkıntılar yaşadıklarını belirtir. Haşimato hastalığına yakalan kişilerde hastanın bağırsak sistemi antiTG'li antikor üretir. Haşimato hastalığına yol açan anti-tiroglobulin büyük kısmı tiroidi tahrip etmektedir. Buna bağlı olarak tiroit hormonu azalır ve Hipotiroidi gelişir. Tiroit tembelliği gelişmesiyle birlikte metabolizma yavaşlar. Haşimato hastaları kolay kolay kilo vermezler; kilo problemi dışında vücudun başka yerlerinde de hastalık belirtileri bulunmaktadır. Ortaya çıkmasında en önemli etkenler aşırı şekilde tuzun tüketimi, ani ve sarsıcı üzüntüler, strese bağlı solunum yolu enfeksiyonları, hamileliklerdir. Hastalık erken teşhis edilmezse tiroit kanseri oluşmasına sebep olur. Tiroit hastalığının ilk belirtileri hastalar tarafından fark edilemez. Hastalık sinsi bir şeklinde çoğalmaktadır. Fakat zamanla haşimato hastaları tiroit bezi şikâyetleri ile doktora başvurduğunda ortaya çıkar.

Haşimato tedavisinde hastalığın belirtileri nelerdir?
Haşimato hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Yakın zamanda bilinen tek tedavi şekli azalan tiroit hormonunun hormon hapları ile takviye edilmesidir. Tiroit hormon yetmezliği olan hastada bu hormonların takviyesi kaçınılmazdır ancak hastalığın yeni teşhis edilir dönemlerde düşük dozda hormonun verilmesi faydalı olduğu bilinmektedir. Hormonun dışarıdan alınması dinlenmesine vesile olduğu için faydalı olmaktadır. Bu sayede tedavi etkisini göstermeye başlar. Hormonu hap şeklinde sabahları yemek yemeden önce alınmalıdır. Bu haplar eskiden hayvansal kaynaklı ilaçlar olmuş olsa da günümüzde satılan ilaçların çoğu sentetiktir. Yurt dışında hayvansal ilaçların reklamı yapılmaya çalışılsa da insanın yabancı maddelere duyarlı hale gelmesi ve bu hapın hücreleri uyarma riski çok yüksek olduğu için bu hormonlar insan hormonu ile aynı duruma sahip değildir. Hastalığın tedavisi olarak ilacın dozu hastanın şartlarına, hormon durumuna göre ayarlanır. Bu ayarlama ise hastanın düzenli bir şekilde hormon tetkiki yaptırmasını da öngörülerek kilo alıp vermeler, enfeksiyonlar, hormon düzeyleri ve mevsimsel değişiklikleri etkileyebilir. Günlük olarak yarım tablet ilaç kullanan hastanın bir süre sonra tiroit bulguları başlayabilir. Bundan sonra ilacın bir tablete çıkarılması gerekir.

Hastanın hormon düzeyini normal olduğu halinin yakından tanınması ve bunun dışındaki bulgularla karşılaştırılması için hekime başvurulması gerekir. Tiroit hormonu takviyesi, hastanın sahip olması gereken normal hormon düzeyine ulaşması için yapılır. Hormon düzeyi normal seviyede olduğu sürece bu ilaçların kullanımı yan etkilere neden olur. Yine de böyle bir durum ortaya çıkması durumunda hekime mutlaka danışılması gerekmektedir.

Selenyum tedavi yöntemi haşimato hastalığında kullanılabilir mi?

Yakın döneme kadar tiroit de herhangi bir tedavi şekli bilinmiyordu. 2002 yılında Alman Profesörün yaptığı bir çalışma ile Selenyum adı verilen hastalığın hastaların önemli bir bölümünde Tpoab seviyesini düşürdüğü gösterildi. İlacın fazla alınması sonucunda kandaki hormon seviyesini uzun bir süre yüksek seyretmesine ve kemik erimelerine yol açabilir. Selenyum tedavisi sırasında hücrenin direnci artmasının yanı sıra antikor düzeyleriyle düşme eğilimi göstermiştir. Bu da selenyum tedavisiyle hücrelerin kuvvetlenmesi en çok savunma hücrelerindeki antikoru baskı altında tuttuğu düşündürmektedir. Selenyum gıdalarla alınabilir. Selenyum romatoid, artrit Vitiligo, astım gibi pek çok hastalıklarında faydasını göstermektedir. Vücudumuzda sağlıklı çalışması için Selenyuma ve ihtiyaç duyulan en az 30 çeşit proteine ihtiyacı vardır. Her insanın günlük 40 ile 70 arasında selenyum alması gerekli bilinmektedir Hastanın ise günlük ortalama 200 miligram kadar alması yeterlidir. Genellikle tedavinin özü her gün gıdalarla almamız gereken bir madde iken biraz daha hasta olduğumuzda yüksek dozda almamızdan ibarettir. Selenyum bu dozda alınması, bir yan etkiye sebep olmaz; fakat nadiren de olsa hazımsızlık veya bulantı görülebilir. Selenyum tiroit bezine karşı oluşturulan savaşı baskılamak için kullanılır. Bu arada tiroit hormonu tedavisi kesinlikle bırakılmamalıdır. Haşimato tedavisinde, hormonların düzenli aralıklarla kontrol edilmesi ve özellikle nodul varsa ultrason yapılarak takip edilmesinin önemi büyüktür. Haşimato hastalığına eşlik eden diğer otoimmün hastalıkların tedavisi örneğin sjögren sendromunda, göz damlaları ile göz kuruluğu tedavisi gibi durumlarda hekimlerce takip edilmelidir.
" } ] }