{ "title": "Hamilelikte Kanal Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Hamilelikte-Kanal-Tedavisi-95.jpg", "date": "19.01.2024 12:01:33", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Hamilelikte kanal tedavisi, için muayene olmak gerekmektedir. Gebelikte kan dolaşımında çoğalmış durumda olan hormonlardan bazıları diğer birtakım dokuları etkilediği benzeri diş etlerinizi de etkileyebilir. Bu tesir neticesi diş etlerinde çekilmeler ve kendi kendine kanamalar olabilmektedir. Bu vaziyet epulis gravidarum olarak adlandırılır. Birtakım ileri vaziyetlerde diş etlerinin cerrahi olarak düzeltilmesi bile gerekebilir. Diğer taraftan gebelik diş çürükleri bakımından uyumlu bir ortam hazırlar. Bilhassa önce trimesterde kusmalar bakteri plaklarının diş yüzeyindeki birikimini arttırır. Bu da neticede çürük riskinde bariz bir artışa neden olur.

Hamilelik ağız ve diş hijyenine ek olarak çok itina göstermenizi gerektiren bir dönemdir. Bu sebeple diş hekiminizle konuşup uyumlu fırçalama, diş ipi tüketimi benzeri teknikler ile ilgili ayrıntılı bilgi almanız faydalı olacaktır.

Gebelikte diş rehabilitasyonu ne şekilde olmaktadır?

Hamilelik dönemini diş hekimleri üç farklı safhada değerlendirmektedirler. Bu aşamalar bebek ve annenin sıhhati bakımından son derece önemlidir. Hatalar veya tedbirsizlikler düşük tehlikesine neden olabilmektedir.

İlk üç aylık dönem: bu safhada bebek oluşumu yeni olmaktadır. Bu dönemde çocuğun uzuvları oluşmaya başlayacaktır. Bu dönemde ifade edilecek iyileştirme bebeğin gelişimine negatif istikamette tesir eder ve çocuğun düşmesine sokak açabilir. İlk üç aylık safhada doktor hastasına rastgele bir iyileştirme uygulamaz ama doğum denetim uzmanlarının kontrolünde bazı ilaç tedavileri ile dişte durumda olan problemleri bir müddetliğine geçiştirebilmektedir.

İkinci üç aylık dönem: bu dönemde bebek gelişmesini bitirmiş ve büyüme safhasına geçmiştir. Bu dönem önce üç aylık döneme yönelik rizikosuz olarak deyim edilen aşamadır. Diş hekimleri çok fazla aciliyetli olmadıkça bir müdahalede bulunmazlar ama geciktirilemeyecek diş dolgusu, diş kanal tedavileri, diş çekimi benzeri işlemleri bu safhada gerçekleştirebilirler.

Son üç aylık dönem: Doktorunuz erken doğum ve annenin çok tepkileri sebebiyle bu safhada de şüphesiz bir iyileştirme uygulamaz. Bu tedavileri doğum sonrasında döneme bırakır.

Hamilelikte kanal tedavisi ile alakalı olarak
Dişte oluşan çürükler ve bunların tedavileri hamile bayanlar bakımından her vakit korkutucu ve kaygıya sebep olur. Bilhassa dolgu veya hamilelikte kanal tedavisi benzeri antibiyotik ve lokal anestezik madde tüketimi birçok hamile bayanı rahatsız eder. Diğer taraftan önceden jinekologların bu tedavilere müsaade vermemeleri ve birtakım diş hekimlerinin de gebelik ile ilgili yeterlidir bilgiye sahip olmamaları bu korkuyu tetikler. Yapılmış birçok çalışmada gebelik esnasında kanal rehabilitasyonu ve dolgu da dahil olmak üzere olmak amacıyla diş tedavilerinin gelişmekte durumda olan bebek üstünde negatif bir tesir yarattığına işaret eden ispat bulunamamıştır. Tedaviden öncesinde diş hekiminize hamile olduğunuzu kesinlikle söyleyin. Bu pozisyonda diş hekiminiz gerekirse jinekolog ile görüşerek sizin amaçlı en uyumlu durumda olan lokal aneztezik ve antibiyotiği saptayacak ve tedavinizi bunun için yönelik planlayacaktır. Tekrardan rastgele bir biyolojik ispat olmamakla beraber birtakım diş hekimleri gebelik esnasında cıvalı amalgam dolgu maddelerini kullanmamayı seçim ederler. Bu tamamen şahsi tercihtir ve sizin tedavinizi etkilemez. Sonuç olarak gebelik esnasında dolgu ve hamilelikte kanal tedavisi yaptırmanın bir sakıncası yoktur.
" } ] }