{ "title": "Hamilelikte Diş Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Hamilelikte-Dis-Tedavisi-82.jpg", "date": "23.01.2024 03:26:53", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Hamilelikte diş tedavisi, kadın gebelik sırasında sıkı beslenirse ve yetecek oranda ağız diş bakımı yaparsa gebelik çağında normal dönemden fazla bir diş problemi ile karşılaşmaz. Ama diş bakımına uyarı edilmezse gebelik sırasında hormonsal etkiler sonucu olarak ağız içerisinde birtakım zarar veren değişimler olabilir. Mesela kandaki ve tükürükteki asit ölçüsü arttığı için dişlerin çürümesi kolaylaşır. Diş eti rahatsızlıkları da öncekinden daha basit ve daha sık meydana gelir.

Ağız ve diş sıhhati bakımından bütün gebelik çağında A, C, D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin yiyecekler, meyveler ve sebzeler, hububat, süt ve mandıra mahsulleri ile, et, balık ve yumurta eşit oranda olacak şekilde alınmalıdır. Bebeğin diş gelişimi anne adayının karnında başlar. Bu dönemde kişi hem sıhhati hem de bebeğinin diş gelişimi için orantılı beslenmeye özen göstermelidir. Gebelik sırasında bebeğin uzuv ilerleme safhası durumda olan önce üç ayda diş tedavisinden kaçınılmalıdır. Tedaviler 2. Üç aya ertelenmelidir, diş tedavileri için en uyumlu dönem bu aşamadır. Gebeliğin son üç ayı da önce üç ay benzeri duyarlı bir aşamadır ve aciliyeti olmayan diş tedavisi gerekiyorsa doğumdan sonraya bırakılmalıdır. Diş veya diş etlerindeki irin benzeri aciliyet olan vaziyetlerde, var olan enfeksiyon bebek gelişimini diş tedavi süreci olumsuzluklarından ekstra etkileyebileceği düşüncesi ön tasarıya alınmalı ve bir jinekoloğun teklifleri yönünde diş tedavisi yapılmalıdır.

Hamilelikte diş tedavisi için anestezi yapılabilir mi?

Hamilelik anında pek çok ilacın kullanmak ya da kontrollü kullanılması önerilmesine karşın, diş ile alakalı tedavilerde kullanılan lokal anestezik ilaçların rastgele bir yan tesiri rapor edilmemiştir. Lokal anestezi kullanılmasında üretici şirketin teklifleri yönünde davranış edilmelidir. Rastgele bir İkaz yoksa lokal anestezik kullanmada bir mahsur yoktur. Ağrı kesicilerden gebelik esnasında zararlı olmayan türleri kullanılabilir. Antibiyotiklerden bilhassa Penisilin ve türevleri kullanımının bebek açısından bir sakıncası yoktur.

Hamilelikte diş tedavisi için röntgen çekilebilir mi?

Bu dönemde iyileştirme için film alınabilir. Diş hekimliğinde çekilen röntgenlerde verilen radyasyon ölçüsü çok fazla değilse ve karındaki bölgeye çok yakın değilse gelişmekte olan bebeğin ışınım almasını engellemek için kesinlikle kurşundan önlük kullanılması gereklidir. Zorunluluk yoksa hamilelikte diş tedavisi doğumdan sonraya ertelenmelidir.

" } ] }