{ "title": "H Pylori Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/H-Pylori-Tedavisi-34.jpg", "date": "20.01.2024 01:54:14", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "H Pylori tedavisi, Açılımı Helicobacter Pylori olan ve genellikle midede yer edinen bir bakteridir. Dünyada yaşayan insan nüfusunun yarısında bulunan bu bakteri bulunduğu kişilerin çoğunda veya enfekteye dönüştüğü kişilerin çoğunda hiçbir sorun veya belirti göstermez. Fakat H pylori midedeki ülser dahil bir dizi sindirim sorunlarına ve az da olsa görülen mide kanserlerine neden olabilmektedir. H pylori bulaşıcı bir bakteridir. Muhtemel olasılıklar içerisinde alınan besinlerden veya dışkı ile karışmış su yolu ile yayılım göstermektedir. Ayrıca bu bakteri kişiden kişiye, tükürük, kusma, dışkı maddesi ile doğrudan temas etme yolları ile de kişiden kişiye bulaşabilmektedir. H Pylori bakterisi kişilerde bağırsak ve midede değişimlere neden olur. Bu bakterinin kişiye bulaşması ile kişinin midesinde bulunan koruyucu dokular enfekte olur. Bu enfekteden kaynaklı olarak bazı enzim, toksin ve bağışıklık sisteminin aktivasyonu gibi vücudumuzda bulunan maddelerin serbest kalmasına neden olmaktadır. Serbest kalan bu maddeler ya doğrudan ya da dolaylı olarak bağırsak ve mide hücrelerine zarar vermeye başlar. Buda bağırsaklarda Duodenit duvarlarında kronik iltihaba, mide ise gastrite neden olur.

H Pylori Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavisini başlanmadan önce tanısın gereken şekilde konulması çok önemlidir. O yüzdende hastada belirtilerin öncelikle dinlenmesi ve buna bağlı olarak muayenenin ardından nefes testleri, kan testleri ve dışkı testleri hekim tarafından istenmeli ve de yaptırılmalıdır. Daha sonra H Pylori tedavisine başlanmalıdır. H Pylori enfeksiyonu ile ilişkili aktif gastrik, peptik ülser ya da aktif duodenal ülser geçmişi olan insanlar tedavi edilir. Başarılı bir H Pylori tedavisi hastada ülserin geri oluşmasını önlemeye ve ülser komplikasyon riskleri olan kanama gibi oluşumları azaltmaya yardımcı olur. H Pylori tedavisi genellikle hastalarda iki çeşit antibiyotik ile yapılmaktadır. Ayrıca H Pylori tedavisi için hekiminiz mide astarının iyileşmesi için hastaya bir asit baskılayıcı ilaç takviyesinde bulunur.

H pylori tedavisi için birçok ilaç kullanılmaktadır. Bunların hepsinin tedavi süresi yedi ile on beş gün arasında uygulanmaktadır. Bu tedavi içerisinde hastaların çoğuna proton pompa inhibitörü olarak bilinen bir ilaç verilmektedir. Bu inhibitörler; Protonix, Prevacid, Acıphex, Nexium, Priloces ve Dexilanttır.

H Pylori tedavisinde önemli olan doktor kontrolünden sonra antibiyotiklerin uygulanması gerektiğidir. Bu tedavide hastaların birçoğu genellikle bir veya iki hafta içerisinde iyileşmektedir. Bu tedavide önemli olan ilaçlara başlanması ile bu ilaçların bitene kadar kullanılmasıdır. H Pylori tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri neredeyse yok denecek düzeydedir. Hatta hastaların yüzde sekseninde hiçbir yan etki gözlenmez. Bunun yanında görülen yan etkiler genellikle çok hafif ve sadece hastaların yüzde onun da oluştuğundan az miktarda da olsa hastaya tedavi uygulaması durdurulur. Sağlıkla kalın.

" } ] }