{ "title": "Guatr Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Guatr-Tedavisi-22.jpg", "date": "21.01.2024 03:43:29", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Guatr Tedavisi, boynumuzun ön alt kısmında yer alan tiroit bezinin büyümesi sonucu ortaya çıkan sorunları giderilmesi amacıyla uygulanan tedavi yöntemlerinin genel tanımıdır. Guatr hastalığına çoğunlukla sularında yeterince iyot bulunmayan bölgelerde rastlanmaktadır. İyot yetersizliğine karşı kullanılan tuzlara iyot eklenmesi etkili bir yöntemdir. Yeterli miktarda iyot takviyesi ile guatr hastalığının topumda yayılması ciddi olarak azaltılabilir.

Guatr Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Medical Tedavi; guatrın ilaç ve radyoaktif iyot ile tedavi edilmesidir.

Cerrahi Uygulamalar; guatrın hipertiroidiiiiiiiii yani halk arasında zehirli guatr olarak isimlendirilen türünde kullanılan ilaçlar ve radyoaktif iyot tedavisi dediğimiz tedaviler yanında ameliyat da tedavinin bir diğer kolu olarak yer alır.

Guatr Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Guatr tedavisinde tiroit bezinin tamamen büyüdüğü ya da içinde nodüllerin oluştuğu durumlarda ameliyat kaçınılmaz bir seçenek halini alabilir. Her guatr hastalığı ameliyat ile tedaviyi gerektirmez. Bir guatr vakasında ameliyatı düşünmek için 4 sebep göz önüne alınmalıdır.

1. Boyunda büyüyen guatrın oluşturduğu estetik problem.

2. Büyüyen guatrın ya da nodüllerin soluk borusunu veya yemek borusunu sıkıştırması nedeniyle oluşan şikâyetler.

3. Guatr yüzünden ortaya çıkan hormon dengesizliği ve bu hormon dengesizliğin ilaç tedavisi ile yok edilememesi.

4. En önemli olan sebep olarak ise guatrda kanser tespit edilmesi ya da kanser şüphesinin yüksek olması.

Guatr ameliyatı sırasında tiroit bezi duruma göre tek ya da çift taraflı çıkarılabilir. Ameliyat türü hastanın durumuna ve operatörün uygulayacağı tedavi çeşidine ya da hangi hastalığa yönelik olarak operasyon yapıldığına göre şekillenir. Guatr ameliyatları günümüzde güvenle uygulanan ve yüksek başarı oranına sahip operasyonlardır.

Bütün ameliyatlarda olduğu gibi guatr ameliyatında da riskli durumlar gelişebilir. Bunlar arasında halk içinde en çok bilineni ve en sık rastlanabilecek olanı ise ses tellerini uyaran sinirler ile yakın ilişkileri nedeniyle bu sinirlerde ortaya çıkabilecek hasardır. İyi bir cerrahi müdahale esnasında bu hasarın ortaya çıkma ihtimali %1'in de altındadır. Operasyon bölgesinde kanama ve paratiroid bezlerinin zarar görmesinde ya da kanlanmada bozulmaya bağlı olarak geçici ya da kalıcı kalsiyum dengesinde bozulmalar gözlenebilir. Bu tür durumlar da yine deneyimli operatörlerin ellerinde %1'in altında görülen komplikasyonlardır. Hastaları çok tedirgin eden ve en çok sorulan sorulara asında yer alan sorulardan biri de hastalığın Guatr tedavisi sonrasında tekrar edip etmeyeceğidir. Guatr operasyon sırasında eğer çift taraflı ve bezin tamamını çıkaracak şekilde alınmış ise hastalığın tekrar etme ihtimali yoktur.
" } ] }