{ "title": "Guatr Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Guatr-Bitkisel-Tedavi-85.jpg", "date": "21.01.2024 14:25:16", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "
Guatr bitkisel tedavi, guatr tiroit bezi ile alakalı bir durumdur. Bu rahatsızlıkta tiroit bezinde büyüme olur. Bu büyüme çoğunlukla hipo veya hipertiroidiiii sebebiyle oluşur. Guatr hastalığında, nedensiz öksürük, ses kısıklığı, hırıltı, boğazda darlaşma hissi, yutkunma sırasında ağrı, boyun bölgesinde şişlik gibi belirtiler görülmektedir. Guatr tedavisinde bitkisel tedavi yöntemleri de kullanılmaktadır.

Guatr bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir?

Karahindiba: Yaprakları ezilerek hamur haline getirilir. Ilık oluncaya kadar tereyağı ile karıştırılır. Bu şekilde boyun bölgesine uygulanır. Bu bölgede yaklaşık olarak 15-20 dakika bekletilir. Bu kürü 2 hafta boyunca her gün uygulamada sakınca yoktur. Bir süre sonra boyundaki şişliklerde azalma olduğunu göreceksiniz.

Keten tohumu: Keten tohumunu ezerek suyla karıştırın ve hamur haline getirin. Hazırlanan hamur boyun bölgesine yapıştırılır. Bu bölgede yaklaşık olarak 20-25 dakika bekletilir. Ardından bölge yıkanır ve durulanır. Keten tohumunun içeriğinde bulunan anti enflamatuvar özelliği sayesinde şişliği azaltmaya faydalı olacaktır.

Arpa suyu: Günde bir bardak arpa suyu içerek, şişlikleri azaltmada yardımcı olacaktır. Ayrıca diğer tiroit semptomlarını da hafifletir. Arpanın içeriğinde phytonutrients adında bir madde bulunmaktadır. Bu madde sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklarda mücadele etmede faydalı olacak antioksidanlar da içerir. Ayrıca vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasını sağlar.

Su teresi: İyot bakımından yüksek ve ayrıca birçok yararlı vitamin ve mineral içeren bir bitkidir. Guatr tedavisinde yardımcı olacak antioksidanlar içermektedir. Su teresini hamur haline getirdikten sonra boyun bölgesine uygulanır. Bu bölgede yaklaşık olarak 15-20 dakika bekletilir ve ılık suyla durulanır. Aynı zamanda su teresinin yapraklarını ezerek suyunu çıkartabilir ve bu suyu günde 3 defa içebilirsiniz.

Kuzukulağı yaprakları: Kuzukulağı yapraklarına biraz zeytinyağı ilave edilerek ve hamur haline getirilir. Bu hamur, boyun bölgesine uygulanır. Yaklaşık 15-20 dakika bu bölgede bekletilir ve ılık su ile durulanır.

Yeşil çay: Antioksidan barındıran son derece faydalı bir içecektir. Guatrı önlemede yardımcı olur. Yeşil çayın içeriğinde doğal florür vardır. Bu da tiroidin sağlıklı işlemesini destekleyici etkiye sahiptir. Bal ile karıştırılarak gün içinde 1-2 bardak içilebilir. Ancak alerjisi olan kişiler dikkatli kullanmaları gerekir.

Melisa: Guatr tedavisinde hipofiz bezi ve TSH düzeylerini yavaşlatarak ya da düşürerek tedaviye yardımcı olmaktadır. Melisa bitkisi çay olarak günde 3 defa tüketilebilir.

Kil: Kil guatr tedavisinde kullanılmaktadır. Kile, biraz su ile karıştırılarak hamur haline getirilir. Elde edilen hamur boyun bölgesine yapıştırılır ve kuruması beklenir. Bir süre sonra ılık su ile durulanır. Bu uygulama zararlı toksinlerin dışarı atılmasını sağlarken, şişlikleri de azaltmaya yardımcı olacaktır.

Meşe kabuğu: Biraz su ile karıştırılan meşe kabuğu hamur haline getirilir. Bu hamur boyun bölgesine yapıştırılarak uygulanır. Bu şekilde bir gece bekletilir. Ertesi sabah ılık su ile durulanır. Bu uygulama guatrdan kaynaklanan şişlikleri küçültür ve diğer belirtileri hafifletir.

Hindistan cevizi yağı: İçeriğinde yüksek miktarda laurik asit bulunmaktadır. Bu asit anti viral, anti bakteriyel ve anti tek hücreli özelliklere sahip monolaurine dönüştürülür. Yemekler Hindistan cevizi yağı ile pişirilebilir. Ayrıca her gün bir miktar tüketilebilir.

Ananas: Vitamin ve mineraller bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Guatr belirtilerinin özellikle de öksürüğün hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Her gün bir miktar ananas tüketilebilir.

Yaprak güzeli bitkisi: Özellikle salatalarda kullanılan bir bitkidir. Guatr lezyonlarının boyutunu küçültmede etkili bir çözümdür. Aynı zamanda öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerini de azaltmaktadır.

Bu bitkisel tedavi yöntemlerinin yanında, guatr hastalarının dikkatli tüketmesi ya da hiç tüketmemesi gereken bazı besinler vardır. Bunun nedeni goitrogenic içeren besinler tiroit bezinin normal işlevine engel olmaktadır. Bu besinler; şalgam, karnabahar, brokoli, ıspanak, soya fasulyesi, hardal yeşilliği, turp, fıstık, çilek, tatlı patates, Brüksel lahanası kaçınılması gereken besinler arasındadır.
" } ] }