{ "title": "Göz Tembelliği Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Goz-Tembelligi-Tedavisi-56.jpg", "date": "21.01.2024 16:51:30", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Göz tembelliği tedavisi, Gözlerden birinin veya her ikisinde de olabilen görme %20 veya daha fazla oranda görme keskinliğinin azalmasına göz tembelliği adı verilmektedir. İnsanların %2'si ile %4'ü arasında görülür. Görme, beynin doğuştan sonra öğrendiği bir yetidir. Doğumda ya da sonradan ortaya çıkan katarakt, yüksek göz bozukluğu, şaşılık gibi göz problemlerine bağlı olarak görsel uyarıların beyne iletilmesinde kusurlar oluşmuşsa özellikle bebeklik ve çocukluk dönemlerinde göz tembelliği gelişir. Rahatsızlığın önlenmesi ve her iki gözün birlikte görmesinin sağlanması, sinir sisteminin esnek olduğu ilk iki yıl çok önemlidir. Göz tembelliğinde tedavi ne kadar erken başlarsa o kadar iyi sonuçlanır. Gözde şaşılık olanların 3 yaşından önce mutlaka göz doktoru tarafından muayene edilmelidir. Belirgin bir göz sorunu olamasa da üç yaşında önce bir göz doktoruna muayene olunursa görme yetisinin gelişimi açısından gereklidir.

Göz tembelliğinin tedavisi oldukça kolaydır. İyi gören göz günlük belirli zamanlarda kapatılarak tembel olan göz çalıştırılır. Gözde problemlerden dolayı gözlük ihtiyacı varsa gözlük verilir. Cerrahi müdahalenin, göz tembelliğinde yeri yoktur.

Kapama Tekniği: İyi gören gözün kapatılarak tembel olan gözün çalıştırılmasına dayanır. Kapama süresi hastanın yaşı ve tembelliğin düzeyine göre belirlenir. Kapamanın süresi ve süreci, yaşı küçük olan hastalarda kısa, yaşı büyük olan hastalarda ise uzundur.

Ortoptik Tedavi: hastanede uygulanan çalışmalardır ve bir anlamda gözün fizik tedavileridir. Ortoptik tedavi, kapama tedavisiyle birlikte görsel terapi merkezlerinde uygulanmaktadır.

Cam tedavisi: Hastanede, bir cihaz yardımıyla uygulanan bir yöntemdir. Her seansı 30 dakika süren bu uygulama 10 seans olarak yapılmaktadır. Hiçbir cerrahi müdahale yapılmamakta ve ilaç kullanılmamaktadır.

Görsel Terapi Uygulamaları: bu yöntemde gözün derinlik hissi kazanması sağlayan egzersizler yapılmaktadır. Özel görüntü teknikleri ve aletlerle ile yapılan çalışmalardır. Hastanın sorununa göre tedavi belirlenir ve uygulanır.
" } ] }