{ "title": "Göz Kayması Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Goz-Kaymasi-Tedavisi-32.jpg", "date": "19.01.2024 18:11:57", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Göz kayması tedavisi, tek gözün ya da her ikisinin birden hizasının kayması olarak tanımlanan göz kayması, içe, dışa, aşağı ya da yukarı doğru olabilir. Göz kayması şaşılık olarak da tanımlanır. Gözün teki sabitken diğerinde kayma görülebilir. Bazen sürekli bazen ise zaman zaman kayma olabilir. Genelde çocuklarda görülebileceği gibi erişkinlerde de görülebilir. Göz kayması, okuma zorluğu, baş ağrısı, çift görme ve göz yorgunluğu gibi şikâyetlere yol açabilir. Çocuk yaşlarda görülen göz kaymasında beyin belli bir zaman sonra göz tarafından gelen sinyalleri değerlendirmemeye başlar ve bu durum görüş kaybı ve görüş tembelliğine yol açar. Göz kayması, genetik etkenler, optik kırılma problemleri, psikolojik problemler, gıda zehirlenmesi, diyabet hastalığı, tiroit hormonu fazlalığı, felç, beyin yaralanmaları ve göze bağlı gelişen görüş kaybından dolayı ortaya çıkabilir.

Göz kayması tedavisi nasıl yapılır?

Göz kayması küçük büyük her yaşta görülebilir ve her yaşta mutlaka tedavisi yapılmalıdır. Çocuklarda ortaya çıkan göz kayması zamanla kendiliğinden geçen bir sorun değildir. Erişkinlerde yaşanan kayma yine altta yatan bir nedene bağlı olduğu için altta yatan nedenin tedavi edilmesi gerekir.

Göz bandı: Göz kayması eğer tek gözü etkilemişse, problem olmayan göze göz bandı takılır. Bant kayan gözün kuvvetlenmesi ve çalışması için takılır. Göz tembelliğinin gelişme olasılığını azaltır. Göz bandı tedavisi görüşün kaybolmamasını sağlar ve gözde derinlik algısı bir nebze olsun iyileştirilir. Fakat göz kaymasını tamamen tedavi etmek için yeterli bir yöntem değildir.

Gözlük: Göz kayması göz bozuklukları nedeniyle oluşmuşsa gözlük kullanılabilir. Kullanılan gözlük odaklanma sorununu ortadan kaldırarak gözdeki kaymayı düzeltebilir. Göz bozukluğu gibi sebeplerden dolayı göz kayması görülen çocuklarda gözlük kullanımı sorunun %50 tedavi edilmesine yardımcı olur. 9 yaştan sonra çocuklarda aşamalı olarak göz kayması sorunu ortadan kalkabilir. Diğer %50'lik grupta ise gözlük kullanımına rağmen düzelme sağlanamaz ve bu durumda cerrahiye ihtiyaç uyulabilir.

Göz kası ameliyatı: Göz kayması için uygulanan ameliyatta gözün dış kısmındaki kaslar onarılarak beyin-kas arasındaki ilişki sağlanır. Bazı göz kaymalarında bu ameliyat kesinlikle şart olur. Bazı durumlarda ameliyat sorunu ortadan kaldırmış olabilir. Hastaya dışarıdan bakıldığında göz kayması tedavi edilmiş gibi görülür. Ancak beyin hala gözden gelen mesajları farklı algılamaya devam edebilir. Bu gibi durumlarda ameliyatın tekrarlanması kaçınılmaz olur.

Görüş terapisi: Biyolojik geri bildirim teknikleri kullanılarak beynin eğitilmesidir. Terapi sayesinde beyin gözden gelen sinyalleri doğru şekilde algılamaya başlayarak iki gözü birleştirir. Beynin sinyalleri algılamaya çalışması göz kaymasını engeller. Bu yöntem çoğu kez başarılı sonuçlar verir ve cerrahiye ihtiyaç duyulmaz. Bazı vakalarda ise cerrahi yapıldıktan sonra görüş terapisi uygulanarak derinlik algısı kuvvetlendirilebilir.

Göz egzersizleri: Göz egzersizleri göz kaymasını minimuma indirmeye ve bazen tamamen yok olmasına yardımcı olan tedavilerdir. Bu egzersizlerin farklı türleri vardır. Kalem egzersizi, göz kaymasını tedavi etmek için uygulanabilir. Bunun için, ele bir kalem alınarak kol öne doğru yere paralel şekilde uzatılır. Her iki göz kalem üzerinde bir noktaya odaklanır, odaklanan nokta kaybedilmeden kalem yavaş hareketlerle burun kemiğine doğru yaklaştırılır. Mümkün olduğunca odaklanmaya devam edilmelidir. Eğer görüş alanı bulanıklaşırsa egzersiz bırakılmalıdır. Bunun haricinde ip ve silindir egzersizleri de göz kayması tedavisinde kullanılabilir.
" } ] }