{ "title": "Gögüs Kanseri Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Gogus-Kanseri-Tedavisi-53.jpg", "date": "19.01.2024 11:19:50", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Göğüs kanseri tedavisi, göğüs kanseri, süt bezleri ya da sütü göğüs ucuna taşıyan kanallardaki hücrelerde meydana gelişir. Göğüs kanserinin sebebi henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak genetik yatkınlığın göğüs kanseri riskini arttırdığı bilinmektedir. Meme süt bezlerinde ya da üretilen sütü göğüs ucuna taşıyan kanallardaki hücreler arasında farklı etkenlere bağlı olarak istemsiz şekilde çoğalan ve farklı organlara sıçrama potansiyeli taşıyan hücrelerden oluşan tümörler göğüs kanseri olarak tanımlanır.

Göğüs kanseri teşhisi yapıldıktan sonra doktor hastayı tedavi süreciyle alakalı olarak detaylı şekilde bilgilendirir. Göğüs kanseri tedavisi birkaç aşamadan oluşur. Göğüs kanseri için ilk olarak ameliyat yapılır. Ameliyattan sonra tedavi kemoterapiyle devam eder. Sonra radyoterapi uygulanır. Radyoterapinin ardından hormon tedavisi ve biyolojik tedavi gerçekleşir. Göğüs kanseri tedavi yöntemleri iki başlık altında toplanır. Bu başlıklar lokal tedavi ve sistematik tedavi şeklindedir. Lokal tedavi ameliyat ve radyoterapiden oluşur. Göğüs kanseri farklı bölgelere sıçramışsa bölgelerde kontrolü sağlamak amacıyla kullanılan tedavilerdir. Sistematik tedavi ise kemoterapi, hormon tedavisi ve biyolojik tedaviyi içerir. Tedavi kan yoluyla uygulanarak vücutta oluşan kanseri yok etmeye yönelik uygulanır. Daha çok ameliyatın ardından kanserli hücrelerin tekrar nüksetmemesi için yapılır. Bazı vakalarda ise ameliyat öncesinde kanserli hücrenin ufalması için gerçekleştirilebilir.

Göğüs kanseri tedavisi nasıl yapılır?

Ameliyat: Göğüs kanserinde ameliyat tedavisi kanserli yapının yani tümörün alınması için gerçekleştirilir. Bu alanda uygulanan farklı ameliyat seçenekleri vardır. Tümörün alınması için uygulanan ameliyatta göğüs alınmaz, yalnızca kanserli hücre alınır. Hekim lenf bezlerini kontrol ederek kanserin bulaşıp bulaşmadığını tespit eder. Ameliyattan sonra kalmış olabilecek kanserli hücre ihtimaline karşı radyoterapi uygulanır.

Mastektomi göğüs kanseri için uygulanabilecek başka bir ameliyat türüdür. Bu ameliyatta lenf bezleriyle birlikte göğüste alınır. Yine ameliyatın ardından radyoterapi uygulanabilir.

Radyoterapi: Göğüs kanseri için uygulanan radyoterapide tedavi için yüksek enerji ışınları verilerek kanserli hücrelerin yok olması sağlanır. Radyoterapi iki farklı yöntem kullanılarak yapılabilir. Vücut dışından verilebileceği gibi direkt tümör içine de verilebilir. Ameliyatın ardından herhangi bir alanda kalma ihtimali olan kanser hücrelerini yok etmek amacıyla uygulanır. Nadir durumlarda ameliyattan önce kanserin ufalması içinde gerçekleştirilebilir. Göğüs kanserinde genelde radyoterapi vücut dışından uygulanır. Hastaya belli aralıklarla düzenli şekilde x ışınları verilir. Ameliyat yapıldıktan bir ay sonra uygulanmaya başlanır ve 6-7 hafta boyunca haftada 5 gün uygulanır. Ağrılı bir tedavi değildir ve birkaç dakikada tamamlanır. Ancak hasta tedavi sonrası kendini bitkin ve halsiz hissedebilir.

Kemoterapi: Göğüs kanseri tedavisinde kanserli hücreleri yok etmek amacıyla kan ya da hap şeklinde uygulanan bir tedavi seçeneğidir. Kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlar kan dolaşımına girerek vücuda yayılır. Bu sayede vücudun herhangi bir alanında kalmış olan ya da bulunan kanserli hücre yok edilir. Kemoterapi ne kadar tedavi edici bir yöntem olsa da kötü yanları da bulunmaktadır. Kanserli hücreleri yok ederken sağlıklı hücrelere de zarar verebilecek bir tedavi seçeneğidir.

Hormon tedavisi: Göğüs kanseri tedavisinde uygulanan hormon tedavisi östrojen hormonunu baskılamak amacıyla uygulanır. Östrojen hormonunun aktifliği hormon tedavisiyle engellenerek göğüs kanseri hücrelerinin çoğalmasını engellenir. Ayrıca vücudun herhangi bir alanında kanserli hücrenin kalma olasılığını da azaltır. Kemoterapi ya da radyoterapiden sonra vücutta kanserli hücre kalmışsa bu hücreler hormon tedavisiyle kontrol altına alınır. Ayrıca hormon tedavisi kanserin nüksetme olasılığını da azaltır.

Biyolojik tedavi: HER2 olarak isimlendirilen tümörleri önlemek amacıyla uygulanan bir tedavi seçeneğidir. Bu isimli tümör içeriğinde yüksek oranda protein barındırır. Biyolojik tedavi bu tümörü önleyerek büyümesini durdurur. Bazı göğüs kanseri vakalarında biyolojik tedavi uygulanabilir.
" } ] }