{ "title": "Göbek Kayması Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Gobek-Kaymasi-Tedavisi-34.jpg", "date": "19.01.2024 02:35:19", "author": "Hanife GEZER", "article": [ { "article": "
Göbek Kayması Tedavisi: İnsanlar da belli zaman içerisinde göbek bölgesindeki oluşan rahatsızlıklar sorunlarından biridir. Şikâyetler göbek kayması, göbek kaçması veya göbek düşmesi olarak adlandırılır. Hastalarda göbekte ağrı, sızlama, hassasiyet, şişkinlik, göbeğin yerinde atmaması, göbeğin başka tarafa doğru kayması şikâyetleri görülür.

Göbek Kayması Neden Olur?

Göbek kaymasının nedeni karnın içindeki basıncın artmasıdır. Gebelerde, şişman insanlarda ani hareket ve ani korkudur. Göbek kayması karın bölgesindeki bir iç organın olduğu yerden kayması, düşmesi, dışa doğru çıkması veya yer değiştirmesidir. Bu yer değiştirme olayında karın bölgesinde, göbek deliğinin veya karnın iç kısmından dışa doğru çıkması ile göbek hizasında şişlik oluşur. Bu şişlik bazen nohut boyu kadardır. Bazen de sancılı ağrı oluşturan bir şişlik olur. Göbek kayması çoğu hastalar da çocukluktan ya da anne karnında iken oluşan bir durumdur. Anne ve baba da aileye 1 ve 2. Dereceden akrabalarda görüldüyse çocuk ve torunlarda olması yüksektir. Göbek kaymasının genetik olduğu belirtilmiştir. Göbek kayması erkeklerden daha çok kadınlarda rastlanılan bir hastalıktır. Yaş sınırı yoktur. Genellikle 20-40 yaş arasında daha yaygın bir şekilde görülmektedir. Göbek kayması yaşayan hastaların şikâyetleri vardır. Karın bölgesinde ve göbekte ağırlı ve ağrı hissedilir. Göbek ve etrafında oluşan şişlik, ödem ve hassasiyetin artmasıdır. Hastada yorgunluk bitkinlik, midede hazımsızlık olur. Göbek çevresinde şişlik ve gaz sıkıntısı yaşanır. Yemeklerden sonra midede bulantı, ekşime olur. Terleme, ani ter basması ve baş ağrısı gibi etkiler oluşur. Dikkat bozukluğu, tembellik ve uyku bozukluğu görülür. Bel ve sırt bölgesinde de ağrı oluşabilir. Nefes almada sorun yaşanır. Göbek deliğine baskı uygulandığında başka yerde atar. Şiddetli karın ağrısı, yüksek ateş, kusma oluştuğunda acil müdahale edilmesi gerekir.

Göbek Kayma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göbek kayması hastalarına tıbbi işlem yapılamaz. İhmal edilir ve göbek kayması hastalığının var olmadığı bildirilir. Hasta ne kadar zor olsa da kanaat getirip bu durumu kabullenir. Ancak diğer taraftan göbek kayması şikâyetleri yaşam süresince devam eder. Hasta durumu kabul etmezse psikolojik hasta olarak görülür. Hastalarda oluşan şiddetli ağrı ve şikâyetler tetkik, tahlil yapılan testlerde ultrason, röntgen, tomografi ve kolonskopi, endeskopi de bir ize bulguya rastlanılmaz. Her şey normal çıkar. Nedeni göbek kayması el ile yapılan özenli, detaylı karın muayenesi ile teşhis edilir. Göbek kayması teşhis klinik bulgular ile yapılır. Günümüzde muayene de test röntgen ve teknikler uygulanarak tanı koymak işlem haline gelmiştir. Hastalar çözüm bulmak için gezerler fakat sonuç alınamaz. Hastalar bu şikâyetler ile başvurduğunda öncelikle serum takılır. Daha sonra ağrı kesici iğne yapılır. Yapılan ağrı kesici iğne ağrınızı keser ancak ağrıya neden olan şikâyeti etki olmaz. Yapılan işlemler sonucu her şey normal çıkar. Hastanın ailesi ve yakınları hasta olmadığını düşünürler. Hasta piskolojik olarak etkilenir. Piskolojik tedavi ile bu göbek kayma hastalığını atlatır.
" } ] }