{ "title": "Genital Siğil Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Genital-Sigil-Tedavisi-35.jpg", "date": "19.01.2024 12:11:19", "author": "Erkan Umut Mergen", "article": [ { "article": "
Genital siğil tedavisi genital siğillere neden olan ve 100'ün üzerinde tipi olan HPV (Human Papilloma Virus) virüsünün yol açtığı siğillerin yok edilmesi ve virüsün istenmeyen etkilerinin önlenmesidir.

Genital siğil nedir?

Oldukça bulaşıcı olan HPV virüsleri sıklıkla hastalıklı insan ile girilen korunmasız cinsel ilişki ile bulaşmaktadır. Prezervatif kullanımı virüs bulaşması riskini azaltsa da tamamen engellememektedir çünkü tek bir temasla bile bulaşma ihtimali yüksektir. Vücuda giren bu virüsler kadınlarda rahim içerisinde ve vulvada, erkeklerde ise penis çevresi ve özellikle sünnet derisi üzerinde siğil oluşumuna neden olurlar. Bunun dışında vücudun başka yerlerinde ender de olsa siğil olarak belirti verebilirler. Ağız içerisinde de belirti vermese bile HPV virüsü bulunabileceğinden özellikle yenidoğan bebeklerin yüz ve ellerinin öpülmesi bebeklerde iç organ hasarlarına kadar varan sorunlara yol açmaktadır.

Genital siğil nasıl teşhis edilir?

Genital siğiller erkek ve kadın cinsel organının çevresinde ve rahim içerisinde, makatta ve ağız içerisinde görsel olarak tanılanır. Kadınlarda smear testi ile genital siğile neden olan virüs kolaylıkla tespit edilebilir.

Genital siğil tedavisi nasıl yapılır?

Genital siğil ile rahim ağzı kanseri arasında çok ciddi istatistiksel bağlantı vardır. Rahim ağzı kanserinin başlangıç aşamasında tespit edilmesi durumunda kesin tedavisi bulunmaktadır. Geç teşhis durumunda kanserin vücuda yayılması söz konusu olduğundan yılda en az bir kere pap-smear testi ile HPV ve genital siğil taraması yapılmalı, tespit edilen siğiller alınmalıdır.

Genital siğilin kontrolsüz kesilmesi, tahriş edilmesi, çıkarılmaya çalışılması siğilin daha da yayılmasına neden olacağından kesinlikle bir Uzman hekim müdahalesi ile çıkarılmalıdır. Başvuracağınız Uzman hekim kotarizasyon yöntemi ile siğili bulunduğu yerde yakarak yok edecektir. Bunun yanı sıra hekiminiz sizi içeriğinde asit bulunan kimyasal ilaçlarla siğili yakmanız konusunda yönlendirebilir. Bu ilaçlar hem genital siğilleri yakmakta hem de içerdikleri kimyasal maddeler sayesinde HPV'nin Rna yapısını bozarak yayılmasını engellemektedir.

Genital siğil tedavisi semptomatik olarak uygulanmakta olup sorunun asıl kaynağı olan HPV'nin tedavisine yönelik bir ilaç veya uygulama yoktur. Genellikle vücuda giren HPV virüsü ömür boyu kalmaktadır.

Genital siğilden korunma yolları

Genital siğilden korunmanın en iyi yolu tek eşliliktir. Bunun yanında HPV'nin bilinen 100'ün üzerindeki tiplerinden rahim ağzı kanseri ile ilişkili olan 6, 11, 16, 18 no'lu tipler için geliştirilmiş olan aşının cinsel olgunluğa erişmiş ancak ilk cinsel ilişkisini yaşamamış kız çocukarına 0., 2 ve 6. Ayda uygulanması ile belirli bir koruma sağladığı iddia edilmektedir. Genital siğili bulunan gebelerin ise doğumu sezaryen ile yapmaları durumunda bebeklerine HPV virüsü bulaştırma ihtimalleri düşecektir.
" } ] }