{ "title": "Genital Bölgede Siğil Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Genital-Bolgede-Sigil-Tedavisi-99.jpg", "date": "20.01.2024 14:10:09", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Genital bölgede siğil tedavisi, genital bölgede siğil toplumda sıkça karşılaşılan bir sağlık problemidir. Erkeklerde kasık bölgesi, penis üzeri ve makat etrafında gelişen siğiller, kadınlarda, dış genital organlarda, rahim ağzında, vajende ve anüste görülür. Siğil bir virüs hastalığıdır ve HPV virüsü olarak tanımlanır. HPV virüsü vücuda girdikten sonra hücrelere yerleşir ve belli zamanlarda alevlenerek tekrarlar. Bazı durumlarda kondilom olarak tanımlanan lezyonların oluşmasına sebep olur. HPV kaynaklı siğiller küme şeklinde ya da karnabaharı anımsatan şekillerde oluşum gösteren yapılardır. Genital bölgede siğil cinsel yolla bulaşan bir tür enfeksiyon hastalığıdır. Temas yoluyla kolaylıkla bulaşma özellikleri vardır. Siğillerin bulaşması için tam bir cinsel birlikteliğe gerek yoktur. Sürtünme yoluyla da bulaşabilir. Genital HPV varlığı olan kişiden diğerine her türlü cinsel yolla bulaşabilir. Başlangıçta deride kabarıklık, ağrıya yol açmayan sivilce şeklinde görülür. Kabarıklıklar yıllar boyunca kalıcı olarak zamanla karnabahar görünümünü alır. Kişide uzun yıllar herhangi bir şikâyete yol açmadan kalabilir. Fakat bu sessizlik hastalığı bulaştırması için bir engel değildir. İlişkiye girilen kişilere kolaylıkla geçebilir. Bu durumda seyrede virüs sessiz enfeksiyon olarak tanımlanır.

Genital bölgede siğil tedavisi nasıl yapılır?

Genital bölgede siğil tedavisinde tamamen hücreleri enfeksiyondan temizleyecek henüz bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Uygulanabilecek tedaviler sayesinde hücrelere giren enfeksiyon baskılanır. Baskılama işlemi cerrahi ya da kimyasal tedavi yöntemleriyle yapılabilir. Bu anlamda birden fazla kimyasal madde ve cerrahi teknik bulunmaktadır. Hastalığın tedavisinde oluşan lezyonların yoğunluğu, boyutları, hastanın tedaviye uyumu, tedavinin olası yan etkileri, maliyeti ve doktorun tercihine göre değişiklik olabilir. Genital bölgede siğil tedavisinde en önemli etken hastalığın konak direnci ve gidişatıdır. Bazı durumlarda siğiller tedavi yapılmasa da kendiliğinden geçebilir.

Genital bölgede siğil tedavisi için kullanılan yöntemler

Kriyoterapi tedavisi: Boyutları büyük ve sayıca fazla olan siğillerin tedavisinde kullanılan ve başarılı olan bir tedavi yöntemidir. Kriyoterapi tedavisinde amaç, siğilleri dondurarak sağlıklı ciltten ayırmaktır. Tedavi sırasında sıvı nitron kullanılır ve nitron özel bir cihazla bölgeye püskürtme işlemiyle uygulanır. İşlem bazen herhangi bir anestezi kullanılmadan yapılabilirken bazı durumlarda lokal anestezi tercihe dilebilir. Tedaviden 1-5 gün sonra siğiller kararmaya ve kabuklanmaya başlar. Tedaviden ortalama 15 gün sonra ciltten ayrılarak dökülür. Bu süre içinde hasta genital bölgeye farklı kremlerle bakım yapar. Tedavi ciddi boyutlarda açık yara oluşturabilen bir tedavi değildir.

Elektrokoterizasyon tedavisi: Halka arasında yakma olarak bilinen bir siğil tedavi yöntemidir. Tedavi lokal anestezi kullanılarak yapılır. Günümüzde kabul görmüş en etkili genital bölge siğil tedavisi yöntemidir. Dışarıdan görülebilen bölümdeki kondilomların yok olması için kullanılır. Çoğu kez tek tedavi ile tüm odakların yok edilmesi mümkündür. Tedavi oldukça kısa sürede tamamlanır. Tedavi fazla uygulandığında sağlıklı dokularda hasara yol açabilen bir yaklaşımdır. Kriyoterapi tekniğine nazaran daha kalıcı ve alternatiftir.

Leep tedavisi: Leep tedavisi PAP smear sonucunda anormallik tespit edilen kadınlarda rahim ağzında oluşan değişimi kesin tespit etmek ve tedavi için kullanılabilen bir tedavi seçeneğidir. Kullanılan alet sayesinde rahim ağzında değişim oluşan bölge hızlı ve ağrısız bir şekilde kesilerek-yakılarak çıkartılır. Siğillerin kesilerek çıkartılma işlemi oldukça basittir ve tedavi oldukça kalıcıdır. Tedavi iz bırakan bir tedavi değildir. Bölgede çok sayıda ve büyük olan siğiller için kullanılır.

Lazer tedavisi: Lazer tedavisi vajen içindeki ya da üretrada gelişen siğillerin tedavisinde kullanılır. Bölgesel, lokal ya da genel anestezi altında yapılır. Tedavinin başarı oranı %20-50 arasında değişir. Tedaviden sonra nüksetme olasılığı ise %5-50 arasındadır. Tedavi pahalı ekipmanlar ve deneyimli bir cerrah tarafından gerçekleştirilir. Maliyet açısından pahalı olduğundan ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir tedavi seçeneği değildir.

Cerrahi tedavi: Eksizyonel teknikler dış genital bölgede gelişen enfeksiyonlar için tercih edilmezler. Nedeni ise dış genital bölgede görülen siğillerin oldukça büyük olmasıdır. Çapı 10 mm olan siğiller için ilk tedavi seçeneği olarak cerrahi girişim uygulanır. Başarı şansı %40-70 arasında değişir ve tedaviden sonra siğillerin %20 oranında nüksetme olasılığı vardır.

İlaç tedavisi: Podofiloks, biklorasetik asit ve triklorasetik asit, interferon ve imikimod adlı ilaçlar siğil tedavisinde kullanılabilir. Bu tür ilaçların bağışıklık sistemini uyarıcı etkileri olduğu düşünülür.

Podofiloks, ilaç eğer losyon şeklindeyse pamuklu bir çubuk ile siğillerin üzerine sürülür. Jel kıvamındaysa elle sürülebilir. Kullanımı 3 gün, günde 3 kez şeklindedir. Bu şekilde kullanıldıktan sonra 4 gün ara verilir.

Biklorasetik asit ve triklorasetik asit, Bölgede oluşan siğillerin üzerine çok az olacak şekilde sürülüp lezyonların beyazlaşması beklenir. Doktor tarafından uygulanması daha doğrudur.

İnterferon, oldukça pahalı ve riskli bir ilaçtır. Bu nedenle doktor tarafından uygulanması gerekir. Ciddi anlamda sistemik etkileri bulunmaktadır.

İmikimod, krem formonda olan ilaç, doğrudan siğillere uygulanarak hücreleri uyarır. Haftada 3 gün özellikle gece yatarken uygulanmalıdır. Krem kullanıldıktan 6-10 saat sonra sabunlu suyla temizlenmelidir.
" } ] }