{ "title": "Gebelikte Grip Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Gebelikte-Grip-Tedavisi-71.gif", "date": "19.01.2024 02:04:12", "author": "Erkan Umut Mergen", "article": [ { "article": "
Gebelikte grip tedavisi için uygulanacak tedavi normal zamanlardaki grip tedavisi ile benzerlik göstermektedir. Grip, hasta insanlarla fiziksel temasta bulunma veya aynı ortamdaki havayı solumakla bulaşabilen oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır. Başkaca bir sağlık sorunu bulunmayan kişilerde çoğunlukla istirahat etmekle iyileşen, bağışıklık sistemi zayıf (AIDS hastaları, yaşlılar, kanser hastaları, vb.) kişilerde ise ölümle bile sonuçlanabilen bir hastalıktır.

Gebelikte grip tedavisi nasıl yapılır?

Daha önce bahsettiğimiz gibi grip hastalığı viral bir hastalık olduğu için belirli bir ilaç kullanımı yoktur. Halk arasındaki tabirle grip ilaçla bir haftada ilaçsız yedi günde iyileşen bir hastalıktır. Grip hastalığının tedavisine yönelik bir ilaç bulunmamaktadır ancak hastalık döneminde vücut direncinin düşmesine bağlı olarak gelişen diğer bakteriyel enfeksiyonlara karşı koruyucu veya tedavi edici olarak antibiyotik kullanılmaktadır. Doktorunuz fayda/zarar değerlendirmesi yaparak antibiyotik kullanmanıza gerek duyabilir ancak gebelik süresinde kullanılan ilaçlar bebeği doğrudan etkilediğinden gebelikte grip tedavisinde mümkün olduğunca ilaç kullanımından uzak durulmalı, semptomlara yönelik olarak doğal tedavi yöntemleri kullanılmalıdır. Yine doktor değerlendirmesi sonucu doktorunuz ağrı kesici olarak etken maddesi parasetamol içeren ilaçları kullanmanızı isteyebilir. Bunlar bebeğinize istenmeyen etkileri en düşük olan ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlardır.

Normal hastalar için olduğu gibi gebeler içinde grip hastalığı süresince kesin bir istirahat dönemi olmalıdır. Ilık duş alınmalı, geniz akıntısı için sırtı destekleyerek uzanmalı, nefes yollarının açılması için burun yoluna eczanelerde hazır olarak satılan deniz suyunu uygulamalı, boğaz ağrısı için tuzlu su ile gargara yapmalı, beslenmeye dikkat etmeli, özellikle c vitamini açısından zengin portakal, limon, mandalina, greyfurt gibi meyveler yenmelidir. Bütün bunların yanı sıra bol su içilmelidir. Gebelik döneminde zaten fazladan su içmek gerekiyorken grip hastalığı sırasında su tüketimini biraz daha arttırmak hastalığın iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Vücudumuz grip virüsü ile savaşırken en çok ihtiyaç duyduğu şey iyi beslenme ve istirahattir.

Gebelikte gripten korunma yolları

Daha önce bahsettiğimiz gibi grip ilaçla tedavisi olan bir hastalık olmadığı için gripten korunmak önemlidir. Özellikle gebelik döneminde gribe karşı korunmak çok daha önemlidir. Grip salgının olduğu sonbahar ve kış aylarında gebeler kalabalık ortamlardan uzak durmalı, özelikle grip hastaları ve hastalığı biteli üç günden fazla zaman geçmemiş olan kişilerle yakın temas kurmamalı, ellerini sık sık yıkamalı, kendine ait ayrı bir havlu kullanmalı, vücut direncini yüksek tutmak için mevsimine uygun taze meyvelerden tüketmeli ve en önemlisi sonbahar başlangıcında grip aşısı olmalıdır. Grip aşısı inaktif virüs içeren bir aşıdır ve gebeler için herhangi bir risk içermemektedir.

" } ] }