{ "title": "Gastrit Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Gastrit-Tedavisi-57.jpg", "date": "19.01.2024 18:26:50", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Gastrit tedavisi: Gastrit midenin içinde bulunan mukoza tabakasının iltihaplanmasıyla oluşan hastalıktır. Çok sık görülen bir hastalıktır. Genellikle kronik gastrit rahatsızlığı görülür. Beslenme alışkanlığı gastritin en önemli kaynaklarındandır. Alkol kullanımı, dengesiz beslenme gastrit oluşumunun en önemli nedenlerindendir. Sigara kullanımı asit salgısını arttırır. Asitte gastrit hastalığına neden olur. Stresli kişilerde gastrit daha sık görülür. Çünkü stres gastrit yapar. Asitli ilaçlar mideye zarar vererek bu hastalığa neden olabilir.

Gastrit 2'ye ayrılır
Akut gastritin belirtileri, midede yanma, midede ağrı, kusma, bulantı. Aç karnına hastanın ağrısı daha fazla artmaktadır. Mide yüzeyinde yaraya sebep olan ilaç ve alkol, dışkını siyah renkte olması belirtileri arasındadır.

Kronik gastritin belirtileri, çok fazla belirti gösteren bir hastalık değildir. Mide bulantısı, iştah azalma, karında şişlik ve karnın üst bölümünde ağrı olabilir. Bu tür belirtileri olan hasta doktora başvurmalıdır. Genç yaştaki kişilere genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Yetişkin ve yaşlı kişilere endoskopi yaparak teşhis koyulur. Bir parça alınabilir ve bu parça gözlemlenir. Kullanılan ilaçlar sayesinde mide asidi azaltılmaya, yok edilmeye çalışır. Gastrit hastalığının ülsere dönüşmemesi için tedaviye dikkat etmek gerekir. Yapraklı sebzelerin tüketimi arttırılmalı, yağlı yiyeceklerin tüketilmesi azaltılmalıdır. A, C, D vitaminleri, demir, folat ve kalsiyum içerikli besinler daha sık tüketilmelidir. Gastrit başlangıcını bitkilerle tedavi etmek en güzel tedavi şekillerindendir.

Evde gastrit tedavi yöntemi

Evde gastrit tedavi etmek mümkündür. Yenilen yiyeceklere dikkat etmek gerekir ve sağlıklı beslenilmelidir. Günlük olarak çiğ patates suyu, üzüm suyu, elma suyu, içmek gastrit hastalığına engel olur. Petekli bal yemek de bu hastalık için çok faydalıdır. Az pişirilmiş karnabahar gastriti yok etmek için çok yararlıdır. Günde 3 gün az pişirilmiş karnabahar yemek bu hastalığı ortadan kaldırabilir. Kahve, çay, kola gibi içecekler asla tüketilmemelidir. Çünkü mideye çok zarar veren içecekler arasındadır. Midesi hassas olan kişiler portakal suyu ve asitli içeceklerden uzak durmalıdır. Kızartma çeşitleri mideyi çok yorar ve tüketilmemelidir. Mide asidini artıran bir besinde soğandır. Soğanda çok fazla tüketilmemelidir. Alkol tüketmek mide yanmasına sebep olduğu için içilmemelidir. Çikolata tüketimi en aza indirilmelidir. Çikolatada yağ ve kafein oranı yüksektir.
" } ] }