{ "title": "Fmf Hastalığı Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Fmf-Hastaligi-Tedavisi-17.jpg", "date": "21.01.2024 03:32:26", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Fmf hastalığı tedavisi, bu hastalığın diğer adı ailevi Akdeniz ateşi hastalığıdır. İltihaba bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Eklemlerde, akciğerde ve karında meydana gelen ağrılardır. Kalıtımsal bir hastalıktır. Fmf hastalığı genelde çocukluk döneminde teşhis edilen bir sağlık sorunudur. Fmf hastalığı tamamen ortadan kalkmaz fakat belirtileri en aza indirmek için ilaçlar verilir. Ailevi kişilerden çocuklarına geçen bir gen hastalığıdır. 1-3 gün arasında ataklar görülür. Eğer iltihap eklemde oluştuysa iyileşme süreci uzun zaman alabilir. Vücutta gelişen iltihap sonucu hastada ateşlenme meydana gelir. Hastalık atakları esnasında karın boşluğunda bulunan iltihaplanma sonucu karında ağrı oluşur. Akciğerde iltihaplanma sonucu göğüs bölgesinde ağrı oluşabilir. Bu ağrı nefes darlığı gibi sorunlara yol açabilir. Eklemde oluşan iltihaplanmada, eklem ağrıları meydana gelir. Bu ağrılar sonucu şişlik meydana gelebilir. Fmf hastası olan kişi ishal olur ve ardından kabızlık sorunu ile karşılaşır.

Fmf hastalığı tedavisi için yapılması gereken testler

Fiziksel muayene, hasta şikâyetle gelir ve doktor bu şikâyetin ne olduğunu tespit etmeye çalışır. Fiziksel muayene yaparak anlar.

Ailedeki kişilerin hastalık yönünden gözden geçirilmesi, ailedeki herhangi bir bireyde fmf hastalığının olup olmadığı araştırılır. Kan tahlili, İltihap durumunu belirlemek için kan tahlilleri yapılır. Kan tahlilleri iltihapların belirlenmesine çok yardımcı olur. Genetik testler, mutant gen olup olmadığını anlamak için yapılan testtir. Bu test Akdeniz ateşi ile alakalıdır. Bu test fmf hastalığını tam anlamıyla teşhis etmeyebilir.

Fmf hastalığı tedavi şekli

Fmf hastalığının tam bir tedavi etme yöntemi yoktur. Hastalık esnasında oluşan belirtileri aza indirmek için tedavi yöntemleri kullanılır. Bu tedavi yöntemi kolşisin ilacıdır. Bu ilaç, hap şeklindedir. Vücutta oluşan iltihabı en aza indirir. Hastalık esnasında oluşan atakları engellemeye de yardımcı olur. Hapın dozuna doktor, kişinin yaşına, hastalığına bağlı olarak ayarlar. Hangi sıklıkla kullanılacağına da doktor karar verir. Bu hapın yan etkisi, karında ağrı, karında kramp ve şişliktir. Bir diğer ilaç ise iltihaplanmayı önleyen ilaçlardır. Bazı hastalarda kolşisin ilacı etki göstermeyebilir. Bu gibi durumlarda tedavi anakinra ve rilonacept ilaçlarından oluşmaktadır.
" } ] }