{ "title": "Fistül Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Fistul-Tedavisi-79.jpg", "date": "20.01.2024 10:48:08", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Fistül Tedavisi: Deri ve bağırsak arasında normal durumda olmaması gereken bir bağlantı (Kanalın) oluşumuna fistül denir. Makat içerisindeki bağırsak kısmı (Birincil ağız) ve deri arasındaki (İkincil ağız) normal dışı bir bağlantı oluşmasına da makat fistülü ya da tıbbi deyim ile perianal fistül adı verilir.

Fistül Tedavisinin Amacı

Ana kural bağırsak (Birincil ağız) ile cilt arasında (İkincil ağız) bulunan gelişmiş tüneli yok etmektir. Genel olarak tünelin iç ve dış ağızını birleştiren bir kesi (Fistülotomi) uygulaması tercih edilir. Bu işlem esnasında makat çevresini kontrol eden kasların bir bölümü de kesilir. Fistülün dışkıyı denetleyen kas (Eksternal sfinkter ya da istemli kas) ile alakasının fazla olduğu tespit edilirse, o zaman iki aşamalı bir onarım tercih edilip, işlem ikinci bir operasyon ile sağlamlaştırılır. Dışkıyı tutan dış kas liflerini kesmek gerekirse, bu durumda seton işlemi uygulanır. Seton eylemi, tünelin iç ve dış ağzının bir ip, naylon ya da lastik ile birleştirilmesi işlemidir. Bu işlemde tünel sürekli açık kalarak dışarıya devamlı boşalır. Bu şekilde dışkıyı tutan dış kas liflerin yaralanmaması faydasını getirir. Daha komplike vakalarda ise mukoza kaydırma metodu benzeri tekniklerin uygulanması gerekebilir.

Fistül Tedavi Yöntemleri (Cerrahi yöntemler: Seton Tekniği

Fazla yerleşimli ya da eksternal anal sfinkteri (Dışkı tutma kası) içerisine alan, bir fistül varlığı için seton tekniği tercih yapılır. Bu teknik ile fistülün bağırsakta bulunan ve deride olan ağızları arasından bir ip veya lastik geçirilerek bağlanır. Seton tekniği için Hipokrat ilk defa“at kılı” kullanmıştır. Zaman içinde bu ip, lastik daraltılıp, eksternal anal sfinkteri fistül boyunu kademeli olarak kesmesi beklenir. Seton tekniğinin, nedbe oranı azdır, sadece %2-20 oranı dışkı veya gazı tutamama (İnkontinens) gelişebilmektedir. Bu yöntem sonrası perianal fistül nüksü %0-10 arasında görülür.

Fistülotomi veya Fistülektomi Tekniği ile Tedavi Nasıl Yapılır?

Fistülotomi veya fistülektomi metodu, aynı zamanda lay open veya açığa bırakma tekniği olarak da isimlendirilir. Fistülün bağırsak ve derideki ağzını bulup arasındaki dokuların kesilip, fistülün kazınması usulüne dayanır. Bu Metod dışkı veya gazı tutamama komplikasyonuna yol açabildiğinden, eksternal anal sfinkteri içine alan fistüller için çok uygun değildir. Fistülotomi usulde %2-20 oranında dışkı veya gazı tutamama gelişirken, bu usul sonrası perianal fistül nüksü %2-10 arası görülür.

Fibrin Yapıştırıcı Metodu: Fibrin yapıştırıcı isimli yapışan ve geri dönüşümü olan bir maddenin fistülün içine enjekte ile verilmesi prensibidir. Hastaya fazla bir eziyet vermez ve dışkı veya gazı tutamama sorunu olmaz. Perianal fistül tedavisi için fibrin yapıştırıcı uygulaması ile başarı oranı %40-60 arası değişir.

Tıkaç Metodu: bu teknikte fistülün plug veya tıkaç ile kapatılması prensibidir. Bu metotta kullanılan tıkaç, domuzun ince bağırsağından steril ve geri dönüşümü olan bir maddedir. Fistülün derideki ağzından içeriye doğru tıkaç maddesi gönderilir ve daha sonra deride kalan ağzı dikilip kapatılır. Bu usulde, fistülün doğal yol ile iyileşmesi hedeflenir. Perianal fistül tedavisinde tıkaç metodu ile başarı %60-80 arasında bir oran ile değişir.

Flep Metodu: Perianal fistül tedavisi içinde endorektal ilerletme flebi metodu, fistülün iç ağzı bulunup, bu ağzın çevresindeki kısımda bağırsağın bir kısmının kaldırılması, fistülün iç ağzının kapatılarak, önceden kaldırılmış olan bağırsak kısmının fistül iç ağzının üstüne kaydırılması veya dikilmesi prensibidir. Endorektal ilerletme bu metotta %20 civarında dışkı ya da gazı tutamama ve %20 oranında nüks olur.
" } ] }