{ "title": "Faranjit Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Faranjit-Tedavisi-94.jpg", "date": "19.01.2024 03:17:58", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Faranjit tedavisi, Faranjit hastalığı boğaz iltihaplanmasıdır. Boğazda ani şekilde başlayan yanma, yutkunma ile artan ağrı, ateş ses kısıklığı, uçuk ve öksürük şeklinde kabarcıklar, gri beyaz renkte iltihaplı dokular ve ağız kokusu şeklinde belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Faranjit hastalığı ya viral yollardan ya da kısmı bakteriyel nedenlerden meydana gelmektedir. Faranjit hastalığı özellikle dört ile yedi yaş arasında çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Belirtilerinin gelişimi hastalığın nedenlerine göre değişken bir hal içermektedir. Bakterilerden kaynaklı farenjit hastalığında belirtiler çok ağır seyretmektedir. Çoğu farenjit vakıaları birkaç gün içerisinde gelişen, farenjit kısa sürede iyileşir.

Faranjit tedavisi; daha çok belirtilere göre yapılmalıdır. Bu tedavi yönteminde hastalığın sebebine göre değişiklik arz etmektedir. Faranjit hastalığının tedavisinde antibiyotikler sadece boğaz ağrısının sebebi olan bakterilerden dolayı bir enfeksiyon olması durumunda kullanılmaktadır. Antibiyotikler viral farenjit vakıalarında etki etmez. O yüzdende viral boğaz ağrılarında kullanılan tedavi yöntemi anajeziklerdir.

Faranit hastalığı kişilerde iki şekilde meydana gelir. Bunlardan birisi akut farenjit diğeri ise kronik faranjittir. Kronik faranjitin tedavisinde öncelikli olarak teşhisin kesinliği çok önemlidir. Faranjitin akut mu yoksa kronik mi olduğunun belirlenmesi için hastada detaylı kulak burun boğaz muayenesi ve muhtemel olan tüm laboratuvar röntgen ve endoskopik çalışmalar yapılması ile netleştirilir. Bakteriyel olan enfeksiyonlarda antibiyotikler bir iyileşme gerçekleştirse de bunlar geçici tedavilerdir. Kronik sinüzite kapalı sinüslerin ağzını açmak için cerrahi müdahale yapılması gerekir. Oluşan veya var olan alerji sebebini ortadan kaldırmak ile kontrol altına alınabilir. Antihistaminikler ve dekonjestanlar, steroid ve kromolin burun spreyleri, diğer steroidler ve hiposensitizasyon yani aşı tedavileri için kullanılmaktadır.

Akut faranjitte ise boğaz duvarlarında oluşan enflamasyon vardır. Bakteriyel veya viral olarak iki şekilde meydana gelmektedir. Tedavisi için viral semptomlarda belirtilere göre tedavi uygulanır. Bu tedavi yöntemi semptomatik tedavidir. Bu tür akut faranjit tedavisi genellikle analjezik, yatak istirahati ılık serum, fizyolojikle gargara ve bol sıvı tüketilmesi yeterlidir.

Ayrıca farenjit hastalığında bir de bitkisel tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemleri genellikle iyota batırılan pamuk ile silinmesi, kristal tuz eriği ile boğaz gargarası, sarımsak ve ekinezya bitki ve besinleri, limon ve ananas besinleri, soğan suyu hatmi çiçeği adaçayı çayı ile gargara, gibi bitkiler kullanılarak yapılan gargaralar kullanılmaktadır. İster bitkisel olsun ister ilaç olarak tedavi uygulansın burada önemli olan hastada yaşanan faranjitin hangi çeşit olduğudur. Tedavi yöntemlerinin buna göre belirlenmesi ve de uygulanması gerekmektedir.

" } ] }