{ "title": "Et Beni Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Et-Beni-Tedavisi-55.jpg", "date": "21.01.2024 08:36:59", "author": "ayse nur kedici", "article": [ { "article": "
Et benitedavisi, cilt derisinin deformasyona uğraması sonucunda bölgenin diğer bölgelere oranla daha fazla gelişmesi nedeniyle meydana gelen bir durumdur. Çıkıntılıdır ve köksüz bir yapıya sahiptir. Etbenine polip, nevüs veya papillom isimleri de verilmektedir. Genel olarak cilt rengine sahip olabildiği gibi kahverenginin tonlarına da sahip olabilir. Et beninin standart bir büyüklüğü bulunmamakla beraber büyüklükleri ve sayısı oldukça değişkendir. Et beni ve siğil genel anlamda birbiri ile karıştırılmaktadır fakat oldukça farklı yapılara sahiptirler. Siğiller et benine oranla daha pütürlü yapıya sahiptirler et benleri ise daha pürüzsüz yapıdadırlar ve bulaşıcılık yönünden de farklılık arz ederler; siğiller bulaşıcı nitelikte iken et benleri kesinlikle bulaşıcı değildir.

Et benineneden olan faktörler

Genellikle cildin sürtünmeye müsait bölgelerinde veya vücut kıvrımlarında kendisine yer bulabilir. Et beninin en sık meydana geldiği bölgeler ise; göz kapakları, alın, eller, boyun ve vücudun nemli bölgeleridir. Vücut dirençlerinde meydana gelen ani düşmeler. Anne adaylarının hamilelik sürecinde hormonal değişiklikleri. Genetik etkenler ise en sık görülme nedenleri arasındadır. Fazla kilolar sürtünme ve sürekli terleme nedeniyle vücudun neme fazlaca maruz kalması. Diabet hastalığı (Asıl nedeni henüz keşfedilmemiş olmasına rağmen hekimlerin gözlemlerine bağlı olarak).

Et benitedavisi nasıl olmalıdır?

Enjekteyle kesim: İlk olarak et beninin kök kısmına sıvı enjekte edilerek ardından kökünden kesilmesi.

Ameliyat: bu tedavi yönteminde et beni ve çevresinde işlem yapılır. İlk olarak et beni kökünden alınır ve dikiş atılır fakat ameliyat yöntemi dikiş izine neden olabilmektedir. Bu yüzden çok fazla tercih edilen bir yöntem değildir.

Koterizasyon (Buharlaştırma): Et beni tedavisinde en etkili yöntemdir vücudun tüm yüzeylerinde uygulanabilmektedir. İz kalma oranı ise oldukça belirsizdir.

Kriyoterapi (Dondurma): İlk olarak et benleri dondurulur ve ardından koparılmak suretiyle vücuttan ayrılır. Fakat bu yöntemin dezavantajı ise koparma işlemi sırasında sağlam dokularında zarar görebilme ihtimali.

Lazer: Lazer yöntemi et benleri içinuygulanmamaktadır.

Radyo frekansla (RF): bu yöntem radyo dalgalarını ilk olarak ısıya dönüştüren bir enerjidir. Uygulaması ise buharlaştırma yöntemi ile aynıdır.

Tedavi sonrasında iz kalma ihtimali olmayan yöntemler: radyo frekansı ve buharlaştırma yöntemleridir. Hasta tedavi sürecinde ve sonrasında çok fazla ağrı hissetmez. Ancak yine de bilinmesi gerekir ki et benlerinin insan vücuduna herhangi bir zararı yoktur. Fakat estetiksel açıdan kötü görünmesi nedeniyle koparıldığı durumlar da olmaktadır işte bu durumlarda özellikle siyah renkte olan et benleri koparılması sonucu kanser riski meydana gelebildiği gibi bu durum diğer renkteki et benleri için de geçerli olabilmektedir. Koparılan et benleri ilk olarak vücutta yara meydana getirir ve sürekli kaşıntı yapar. Bu durum yaranın büyümesine sebep olur. Bu tarz durumlarda hemen hekime başvurulması gerekir. Tedavi tüm resmi kurum ve kuruluşlarda uygulanmaktadır.
" } ] }