{ "title": "Emes Hastalığı Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Emes-Hastaligi-Tedavisi-65.jpg", "date": "20.01.2024 11:13:06", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Emes Hastalığı Tedavisi, Emes hastalığı (Multipl skleroz) merkezi sinir sitemi omurilik, beyin ve beyinciğin oluşturduğu insanların vücudundaki bütün faaliyetlerinin eş güdümlü olarak çalışmasını sağlayan merkezi sinir sisteminde meydana gelen kronik bir hastalıktır. Bu hastalık özellikle genç erişkinlerde görüldüğü gibi çoğunlukla da kadınlarda rastlanır.

Emes Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Emes hastalığı birkaç ayrı bölümde incelenebilir. Bunlardan biri ataklardır ve atakların ortaya çıktığı dönemde serum ile yüksek dozda kortizon verilmektedir. Bu serum tedavisinin süresi 3-5-7 gün arasında değişmektedir. Ancak bu tedavi her emes atağında uygulanmaz. Bazı ataklar hafif olur ve hiçbir tedaviye gerek duyulmadan kendiliğinden geçer. Kortizon tedavisi ise atakların daha çabuk düzelmesi için uygulanır. Ayrıca tedavi amaç ile kullanılan bazı programlar vardır ve bu programlarda psikoterapi, fizik tedavi, özel cihazlar, eğitsel sanatsal kursları içeren programlardır. İlaç tedavisiyle desteklenen bu çalışmalar emes hastalarının yaşam standartlarını yükseltme amaçlamaktadır. Günümüzün tıbbi olanaklarında emes hastalığı ataklarının görülme sıklığını ve şiddetini azaltan, sinir sisteminde yeni hasarların oluşumu önleyen ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Hastalığın ilerlemesini önleyen bu ilaçların yanı sıra emes hastalığının yol açtığı sorunları giderebilmeye yönelik terapilerde vardır.

Emes Hastalığı Önlenebir mi?

Emes hastalığının tedavisi özellikle ilerleyici olan tiplerinde atakların sıklığına ya da şiddetine yönelik ilaç tedavileri bulunmaktadır. Bu tedaviler genel olarak iğne kimi zaman haftada bir kimi zaman ise gün aşır ya da her gün yapılan tedavilerdir. Tıp dünyasında gizemini koruyan emes hastalığı için kesin olan bir tedavi bulunmamaktadır. Ama dünya genelinde tanı, tedavi ve rehabilitasyona yönelik olan araştırmalar devam etmektedir. Yapılan bu araştırmalar sonucunda emes hastalığının oluşum sebebi hakkında farklı görüşler ortaya atılmıştır. Bu görüşlerden bir tanesi hastalığın bir veya birden fazla virüsün sinir hücrelerine saldırması sonucu ile meydana çıktığını öne sürmüştür. Bir diğer görüş ise emes hastalığının bağışıklık sisteminden ortaya çıktığı söylemektedir. Bu görüşlere göre ise virüs ve bakterilere karşı vücudu savunacak olan bağışıklıksistemi kimi zaman geri teperek bedene saldırabilir. Bir başka görüş de ise yukarıda anlatılan her iki görüşün aynı anda gerçekleşebileceğini iddia etmektedir. Her ne kadar görüşler arasında pek çok farklılıklar olsa bile, nöron (Sinir hücresi) incelemesinden doku deneylerine ve immünoterapiye (Bağışıklık sistemi tedavisi) her ne kadar hastalığın sebebi ve tedavisine yönelik araştırmalar devam etmektedir. Diğer taraftan da tanı ve rehabilitasyon konusunda önemli gelişmeler olmaktadır. Özellikle de gelişmiş olan ülkelerde emes hastalarının üretken, bağımsız ve rahat olmalarını sağlamak amacı ile fizik tedavi ve rehabilitasyon yönelik programlar yapılmaktadır.
" } ] }