{ "title": "Emboli Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Emboli-Tedavisi-94.jpg", "date": "19.01.2024 00:02:34", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Emboli tedavisi: Ciddi bir damar hastalığı olan emboli, insan bedeninin çeşitli yerlerinde görülebilmektedir. Emboli hava, pıhtı, enfekte pıhtı, kemik iliği, yağ, amniyotik sıvı, parazitler ve enjekte edilen çeşitli maddelerin damar yolunu tıkamasına verilen addır. Emboli büyük sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi embolide de erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Emboli görüldüğü bölgenin adıyla anılmaktadır. Akciğer (Pulmoner) emboli ve beyin embolisi olmak üzere gruplara ayrılmıştır. Embolinin oluştuğu bölgeye göre riskler değişmektedir. Beyinde görülebilecek bir emboli felçten bitkisel hayata kadar birçok problemlere yol açabilir. Uzun süreli hareketsizlik, kalp yetmezliği, hamilelik, doğuştan pıhtılaşma bozukluğu, fazla kilo, sigara tüketimi, yaşlılık gibi nedenler pıhtı oluşumu riskini artırmaktadır.

Embolinin etkileri nelerdir?

Embolinin etkileri, kol ve bacak atardamarlarındaki emboliler dayanılmaz sancılar ve bölgede renk solgunluğu olarak belirlenmiştir. Gerekli olan reperfüzyon uygulanmalıdır. Müdahalede geç kalınırsa felç veya o organda kangren gelişebilir. Organın kesilmesine sebep olur. Akciğer embolilerinde ise ölüm dahil pek çok sorunlara yol açabilir.

Embolinin en önemli tedavisi nasıl yapılır?

Kan sulandırıcı ilaçlardır. Kol ve bacaklarda oluşan embolilere de kan sulandırıcı ilaç tedavisi yapılır. Gerekirse hastaneye yatırılarak oksijen tedavisi de uygulanır. Kan sulandırıcı ilaçlar var olan pıhtıyı atmaz; daha sonra oluşabilecek pıhtıyı engeller. Var olan pıhtı, pıhtı eritici ilaçlarla tedavi edilirler.

Embolinin erkenden sökülmesi geniş atardamarlarda kolay yapılabilmektedir. Geniş atardamarlarda yaşlı ve kronik hastalıkları olanlarda bile lokal anesteziyle ameliyatlar kolay az tehlikeli gerçekleşebilmektedir. Balon yöntemiyle pıhtının atılması tedavisi de kullanılmaktadır.

Akciğer damarlarında çok büyük bir pıhtı varsa doğrudan pıhtı ameliyatla çıkarılabilir. Kan sulandırıcı kullanamayan hastalarda ve tekrarlayan emboli vakalarında vücudun ana toplardamarı olan \"vena kava\"ya süzgeç takılma yöntemi de uygulanmaktadır. Süzgeç takma işlemi nadiren görülmektedir.
" } ] }