{ "title": "Eklem Romatizması Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Eklem-Romatizmasi-Tedavisi-63.gif", "date": "19.01.2024 00:32:21", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Eklem romatizması tedavisi: Eklem romatizması, vücuttaki bütün eklemleri olumsuz yönde etkileyen ve eklemlerde özellikle sabahları tutukluğa neden olan ciddi bir romatizmal hastalıktır. İnsan vücudunda oluşan iltihaplanma, eklemlerdeki sıvının işlevini olumsuz yönde etkileyerek eklemlerin hareket kabiliyetini sınırlandırır veya yitirmesine yol açar. Hareket kabiliyeti hastalığın ilk dönemlerinde kısmen yok olurken ilerleyen zamanlarda tamamen yok olmaz. Eklem romatizması kalıcı bir hastalıktır. Hastalığın kaynağı diğer birçok hastalık gibi tam olarak bilinmez. Uzmanlarda, eklem romatizması hastalığının genetik olduğu görüşü hakimdir.

Eklemlerde hareket kaybı ve eklemlerde oluşan şiddetli ağrılardır. Eklemlerdeki ağrılara bağlı olarak kasılma ve sertleşmeler ortaya çıkabilir. Eklemlerdeki kasılma ve sertleşme sebebiyle hastalar bir süre hareket etmekte güçlük yaşarlar. Eklem romatizması ilerledikçe bazı bölgelerde deformasyonlarda oluşabilir. Deformasyonlar çoğunlukla el parmaklarında ve kemikli bölgelerde oluşur. Hastalığın belirtileri olan ağrılar ve şişlikler sabahları daha yoğun görülür. Günün ilerleyen saatlerinde yavaş yavaş kısmen de olsa kaybolur. Hastanın yaşam kalitesi her geçen gün düşmektedir.

Eklem romatizması tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi için günümüz tıbbi yöntemler tamamıyla iyileşme sağlayamamaktadır. Eklem romatizma tedavisinde uygulanan tüm iyileştirme yöntemlerinde, hastalığın ilerlemesini durdurmak amaçlanmaktadır. Hastaya uygulanmakta olan tüm güncel tedavi yöntemler ağrıyı hafifletme, eklemlerde oluşabilecek hasarı önleme, enflamasyonu azaltma ya da yavaşlatmaya çalışmadır. Hastanın yaşam kalitesini iyileştirme hedeflenmektedir. Günümüzde uygulanan tedavi yöntemleri hastanın iyilik halini sürdürmeyi başarmıştır.

Eklem romatizması tedavisinde en önemli rol

Kemik, kas ve eklem hastalıkları üzerine özel eğitim almış olan Romatolg'a düşmektedir.

Tedavi için kullanılmakta olan ilaçlar; yakınmaları hafifletmeye yarayan ve hastalığın neden olduğu hasarı durduran ya da bu iyileşme halinin daimî olmasını sağlayan ilaçlar olarak iki bölümde incelenir. İlaçların her biri belirli iyileşme amaçları için yarar sağlamakta olup, tedavi boyunca dikkatli bir takip ister.

Hastalara eklem hasarıyla bağlantılı olarak cerrahi müdahale de yapılabilmektedir. Eklemlerdeki hasar kaynaklı şiddetli ağrı ve hareket bozukluğu varsa, eklem parçalarının yerine eklem protezi yerleştirilir. Takılan protezler hastanın yaşamını özgürce sürdürebilme imkânı sağlar.
" } ] }