{ "title": "Egzama Bitkisel Tedavi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Egzama-Bitkisel-Tedavi-23.png", "date": "21.01.2024 03:15:54", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Egzama Bitkisel Tedavi, bu rahatsızlık ciltte şiddetli kaşıntı, yanma, kabarıklık ve döküntü benzeri şikâyetlerle kendini gösteren bir çeşit cilt hastalığıdır. Yediden yetmişe her yaşta insanlarda rastlanabilen egzama hastalığının neden kaynaklandığı net olarak anlaşılamamaktadır. Ancak bazı farklı etkenlerin, örneğin hava kirliliği, stres, sigara kullanımı ve kullanılan kimyasal deterjan gibi kullanılan ürünlerin egzama rahatsızlığını tetiklediği bilinmesinin yanı sıra bazı durumlarda ise alerji doğrudan egzamayı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu cilt hastalığında rahatsızlık sebebi ile meydana gelen şikâyetleri en aza indirerek hafifleten birçok şifalı ve doğal bitki çeşitleri vardır. Bu bitkilerle uygulanan bitkisel tedavi uygulamaları ağız yoluyla alınabildiği gibi cilde dışarıdan da tatbik edilebilir.

Egzama Bitkisel Tedavi Nasıl Yapılır?

Lavanta: Sakinleştirici bir etkiye sahip olmasının yanı sıra yumuşatıcı ve antiseptik etlilere de sahip olan lavanta pek çok cilt hastalığında ve özellikle de egzama hastalığında başarıyla kullanılmaktadır. Direk olarak kaşıntılı ve döküntülü cilt üzerine lavanta yağı uygulanabilir. Ayrıca banyo suyuna eklenen lavantalı su ile banyo yapan hastalarda büyük bir rahatlama sağlanacaktır. Ayrıca lavanta bitkisinin ağız yoluyla alınması uygun olmamasının yanı sıra gebe ve emziren anneler içinde tavsiye edilmemektedir.

Papatya: egzama hastalığı için papatya krem olarak kullanılabilir. Yapılan araştırmalara göre papatya özlü kremlerin egzama rahatsızlığına iyi geldiği kanıtlanmıştır. Papatya bitkisi egzamada iyileşme süresini oldukça hızlandırarak şikâyetleri azaltır. Bu cilt hastalığında cildin sürekli nemli kalmasını sağlayarak kuruması önlenmelidir. Bu durum için de papatya yağından faydalanılmalıdır. Ancak papatyaya karşı birçok kişide alerjiye sık rastlamasından dolayı papatya yağı veya krem kullanılmadan önce cildin ufak bir bölgesinde test uygulanmalıdır.

Elma Sirkesi: Özellikle organik olması gereken elma sirkesinin egzama doğal bitkisel tedavisi amaçlı ağızdan alınarak kullanılabilir. Ayrıca elma sirkesinin mükemmel bir antioksidan etkisi vardır ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi ile bilinir. Elma sirkesi egzama hastalığında ağızdan direk olarak alınabilmesinin yanında egzamalı kısımlara da cilt üzerinden uygulanabilir. Bu uygulama için 1 ölçü elma sirkesi kullanılırken 2 ölçü de su kullanılmalıdır. Elde edilen bu karışımı bir pamuk yardımıyla egzamalı bölgelere pansuman yapılarak uygulanmalıdır.

Meyan Kökü: bu bitki egzama sebebiyle karşı karşıya kalınan semptomları en aza indirmek için meyan kökü faydalarından yararlanılabilir. Bu bitkiden sağlanan jel egzamanın neden olduğu su toplaması, kaşıntı ve kızarıklıkların giderilerek hastanın rahatlamasına yardımcı olmaktadır.

Sarı Kantaron: Egzama hastalarında egzamalı bölge üzerine krem şeklinde kullanılır ve egzama sebebi ile yaşanan sıkıntılı dönemi en aza indirerek hastada şikâyetlerin azalmasını sağlamaktadır. Bu nedenle sarı kantaron bitli kremi egzamanın yoğun olduğu bölgelere tabaka halinde sürülür.

Dut: Egzama rahatsızlığından kaynaklanan şikâyetler ve yaralar için dutu kaynatarak uygulanabilir. Yaklaşık olarak 750 ml su kaynatılarak üzerine 250 gr kuru dut ilave edilerek kısık ateşte 5-6 dakika kadar kaynatılarak ılımaya bırakılır. Kaynatılan karışımın ısısı el yakmayacak derecede gelince egzama olan bölgelerde kullanılabilir. Genellikle ellerde yoğun olarak yaşanan egzama için eller kaynatılarak ılıtılan dutlu suyun içine batırılarak yaklaşık 10-15 dakika bekletilir. Ardından bu sudan çıkartılan eller bir saat kadar yıkanmadan bekletilmelidir. Bu uygulama haftada 3-4 kez tekrar edilebilir.

" } ] }