{ "title": "Düz Taban Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Duz-Taban-Tedavisi-76.jpg", "date": "21.01.2024 02:35:46", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Düz Taban Tedavisi, düz tabanlık, ayakta olması gereken iç uzun kavisin yok olarak topuğun deforme olarak dışa kaymasıdır. Düz tabanlık sadece çocuklarda görülen bir durum olmayıp sonradan da oluşabilir. Romatizmal bir hastalık, aşırı kilolu olma ve yanlış ayakkabı seçimi ile ayakların deforme olması sonucu da oluşabilir ya da yüksekten düşme durumunda topukların kırılması ile de düz tabanlık meydana gelebilir. Normalde her insan doğuştan itibaren 5 yaşına kadar düz tabanlıdır. Bu durum 8-10 lu yaşlara kadar bile görülebilmektedir.

Düz taban tedavisi nasıl olmalıdır?

İlk yapılması gereken şey bu konuda Uzman bir doktorla iletişime geçmektir. Tedavi düztabanlığının ne düzeyde olduğu belirlendikten sonra yapılır. Normalde her insan doğuştan itibaren 5 yaşına kadar düz tabanlıdır. Bu durum 8-10 lu yaşlara kadar bile görülebilmektedir. Bundan dolayı ailelerin illaki tabanlık ya da ortopedik ayakkabı konusunda diretmeleri gereksizdir. Bu dönemden sonraki süreçte tabanlık kullanılabilir. Fakat tabanlık kesin bir tedavi yöntemi olamayıp sadece ağrı ve sızıyı dindirir. Kişinin yaşam kalitesini artırır. Herkes her tabanlığı kullanamaz. Düztabanlığın derecesine göre ve ayağın deformasyonuna bağlı olarak kişiye özel tabanlık yapılır.

Düz tabanlık ameliyat ile düzeltilebilir. Başlangıç evresini geçmiş hastalarda tabanlık işe yaramadığından ameliyat daha iyi netice verir. Ameliyat eğer zamanında yani başlangıç evresinde yapılırsa düztabanlığı düzeltmek mümkündür. Bu durumda eklemleri sabitlemeye erek kalmaz. Fakat geç kalınmış durumlarda eklemler dondurma yani sabitleme yöntemi ile ameliyat yapılır. Çocuklarda özel bir vidalama tekniği ile ameliyat yapılırken 1-2 hafta içinde yere basılabilmektedir. Yetişkinlerde ise ayak atel ismi verilen bir alçıda 6 hafta kadar tutulur ve ameliyatlı ayağa bu süre içinde kesinlikle basılmaz. Ama sağlam ayakla koltuk değnekleri sayesinde yürünebilir. Ameliyatlı ayağa basılması halinde komplikasyon riski çok fazladır.

" } ] }