{ "title": "Diz Kapağı Kayması Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Diz-Kapagi-Kaymasi-Tedavisi-46.jpg", "date": "21.01.2024 06:24:33", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Diz Kapağı Kayması Tedavisi; Diz kapağında meydana gelen kayma, diz kapağının yatağından çıkması ile meydana gelir. Yani hareket edildiğinde diz kapağı hareket eder ve uyluk kemiği üzerinde yatağın içerisinde aşağı yukarı doğru hareket eder. Fakat diz kapağının çok az bir kısmı da olsa yatağından çıkar ise hasara ve ağrıya neden olur. Bu yatağından çıkma durumu diz kapağında bulunan yapının düzgün bir şekilde çalışmasına engel olur. Yatağında duran diz kapağı parçaları düzgün bir şekilde çalışır ve vücudun yükünü eşit şekilde dağıtmasını sağlar. Böylelikle oluşacak hasarların önüne geçilmiş olur.

Diz Kapağı Kayması Neden Olur?

Diz kapağı kaymasının nedenlerinin başında genellikle oturarak çalışmak gelir ya da bağdaş kurup oturma pozisyonunu çok kullanan kişilerde gözlemlenir. Bu oturma şeklinde ayağın ve bacağın girdiği pozisyon itibarı ile diz kapağı gerginleşerek dışa doğru kayar ve diz kapağında bulunan kıkırdak doku zedelenir. Böylelikle de diz kapağında kayma meydana gelir. Bu hastalık genel olarak oturma şekli ile alakalı bir durumdur. Eskiden daha çok erkeklerde görülen bu sorun günümüzde kadınlarda da sıkça rastlanan bir hastalık haline gelmiştir. Buda kadınlarında erkekler gibi çalışma hayatının içerisinde bire bir bulunmasından dolayı meydana gelmiştir. Bunların hepsinin dışında bir oturma yöntemi olan bacak bacak üstüne atmakta diz kapağı kaymasına neden olabilmektedir. Özellikle bu oturum şeklinde uzun süre hareketsiz kalan dizlerdeki kıkırdaklarda zedelenmeye neden olmaktadır. Ayrıca düzenli olarak step yapan insanlarda da diz kapağı kayması hastalığı rastlanmaktadır. Diz kapağı kaymasının insanlarda görülen belirtileri; koşma oturma eylemlerinde sorun yaşamak, şiddetli diz ağrıları yaşamak ve diz kapağının olduğu bölgede morluklar meydana gelmesi şeklindedir.

Diz Kapağı Kayması İlaçla Tedavi Nasıl Yapılır?

Genellikle bu tür rahatsızlıklarda ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Bunun yanında diğer konservatif tedavilerde uygulanır. Ancak ilaç tedavisindeki kadar olumlu sonuçlar elde edilmez. O nedenle de diz kapağında oluşan kaymanın derecesine göre hastaya Artroskopi tedavisi ve klasik cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinden Artroskopi cerrahisi ile dış yana doğru kayma yapmış diz kapağı yerine oturtularak dizdeki kıkırdaklar temizlenir. Tedavinin olmasının ardından hastanın diz kapağında on günlük bir şişme görülmektedir. Hasta ortalama olarak üç ile beş hafta arsında günlük yaşantısına yeniden döner. Hasta uygulanan bu Artroskopi tedavisine cevap vermez ve diz oluşan kayma devam eder ise diz kapağı ameliyatı gerçekleştirilir. Yani hastaya diz protezi cerrahisi uygulanır. Ameliyat esnasında diz kapağı içerisine protez işlemi yapılır. Diz kapağı kayması tedavisinde uygulanan yöntemler ilaçlar ve ameliyat yani cerrahi yöntemlerden meydana gelir. Burada önemli olan bir ortopedi veya tramvatoloji uzmanı tarafından tanının belirginleştirilmesi ve aşamalı olarak tedavinin uygulanması gerekmektedir. Hastaya asla direk ameliyatlı tedavi uygulanmaz. Öncelikli olan hastanın bu gibi durumları fark ettiği anda hekime gelmesi sayesinde ilaçla tedaviler ile hasta rahatlatılabilmektedir. Sağlıkla kalın.
" } ] }