{ "title": "Diyabetik Ketoasidoz Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Diyabetik-Ketoasidoz-Tedavisi-56.jpg", "date": "21.01.2024 20:47:52", "author": "büşra arslan", "article": [ { "article": "
Diyabetik ketoasidoz tedavisi, günümüzde genç, yaşlı ayırt etmeden aşırı şeker tüketiminden ve genetik olarak ortaya çıkan diyabet hastalarında görülen ciddi bir hastalıktır. Birçok hastalık gibi bununda erken müdahalesi hayat kurtarır. İlk zamanlarda nefes darlığı, aşırı susuzluk ve idrara çıkma, yorgunluk, karın ağrısı gibi belirtilerle başlar ve tedavi edilmezse durum ağırlaşır ve baş dönmesi, kusma, dalgınlık, bilinç kaybı ve nabız yükselmesi meydana gelir.

Diyabetik Ketoasidoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavide ilk olarak durumun ciddiyet durumuna göre acil servis ya da yoğun bakım ünitesinde müdahale yapılır. Tedavi süresinde serum yoluyla vücuda insülin ile sıvı encekte edilir. İnsülin ile vücuttaki hücreler enerji için yağ yerine glikoz kullanır. Sıvı ise hastanın su kaybını dengeler. Diyabetik ketoasidoz sırasında kaybedilen kalsiyum ve potasyum gibi minerallerin desteği sağlanır bu yüzden, kandaki bazı kimyasalların takibi yapılması tedavinin önemli unsurudur. Hastaya ilk müdahale yapıldıktan sonra hastalığa sebep olan rahatsızlıklarda kontrol edilir.

Ev Tedavisi: Hastanın keton seviyesi 24 saat içerisinde düşüp hastanın durumu normale döner ve hasta taburcu edilir. Hasta evde şunlara dikkat etmelidir.

" } ] }