{ "title": "Diş Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Dis-Tedavisi-45.jpg", "date": "20.01.2024 02:09:47", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Diş tedavisi, birçok nedene bağlı olarak yapılan tedavilerdir. Diş için uygulanabilecek farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Diş çürüğü, diş kırıkları, çarpık diş, konuşma zorluğu, çiğneme güçlüğü gibi nedenle diş tedavisi gerektirebilir. Diş için uygulanabilecek tedaviler şu şekilde sıralanabilir;

Diş çekimi tedavisi: Diş hekimine yaşanan ağrı nedeniyle başvurulduğunda hekim birçok nedene bağlı olarak dişin çekilmesini uygun görebilir. Dişin kırılmış olması, çürümüş olması, çarpık olması ya da apse yapmış olması gibi nedenlerden dolayı diş çekimi gerekebilir. Diş çekimi muayenehane ortamında lokal anestezi yardımıyla yapılır. Eğer birden fazla diş çekilecekse ya da sorunlu dişin çekimi çok güçse lokal anestezi haricinde farklı ilaçlar ve hatta hastanın konforu için genel anestezi kullanılabilir. Diş çekimi için özel geliştirilmiş penselerle çekim yapılır. Kullanılan alet dişin taç kısmını tutarak dişi yuvasında tutan bağlar koparılır. Yuva açılarak diş alınır. Diş çekimi sonrası kanamayı durdurmak için gazlı bez ısırtılır. Gazlı bezle bölgeye uygulanan basınç sayesinde kanama yarım saat içinde durur. Diş çekiminden sonra yaşanacak ağrının hafifletilmesi için ağrı kesici ilaç önerilir. Diş çekimi tedavisinden sonra bölge 7-10 gün içerisinde iyileşir.

Ortodonti diş tedavisi: Dişlerde oluşan şekil, hiza bozuklukları için uygulanan bir diş tedavisidir. Beraberinde çenede oluşan uyumsuzluk problemleri de bu tedavi sayesinde giderilir. Ortodonti diş tedavisi çocukluk çağından itibaren yapılabilir. Ancak tedaviden kesin sonuç alabilmek için 12 yaşından sonra başlaması uygun görülür. Ortodonti tedavi üç kategoriden oluşur. Önleyici, kapsamlı ve koruyucu tedavilerdir. Önleyici tedavi daha çok çocuklar için uygulanır. Özellikle parmak emen çocuklarda ileride oluşabilecek problemlerin şiddetini azaltmak için faydalıdır. Ayrıca süt dişlerini erken dönemde kaybetmek ve buna bağlı olarak ayrık diş yapısında diş arasına koruyucu cihazlar kullanılır. Bu sayede gelecek olan dişe yeterince yer açılır. Koruyucu tedavi, süt dişleri ve kalıcı dişler için gelecek dönemde oluşabilecek problemleri önlemek amacıyla uygulanır. 6-12 yaş aralığı tedavi için uygun dönemlerdir. Çarpık ya da çok büyük dişler alınır, diğer dişler farklı tarafa yönlendirilir. Bu sayede gelecekte çarpıklık engellenir.

Dişte tel tedavisi: Tel tedavisi dişin yeni konumuna yerleştirmek için uygulanır. Tel tedavisine ihtiyaç duyulan hastalarda diş kemiklerinin röntgeni alınarak, alt ve üst çene arasındaki ilişki tespit edilir. Bununla beraber doktor plastik bir maddeden dişin kopyasını hazırlar. Bazı vakalarda dişlerde aşırı bozukluk varsa hekim diş çekimi önerebilir. Bu sayede diğer dişlere yer açılır. Tel kullanılarak diğer dişler çekilen dişlerin açmış olduğu boşluğa düzgün şekilde hareket ettirilir. Dişe takılan teller 3 yıl boyunca kalabilir. Eğer tedavi daha basit şikâyetlerden dolayı yapılıyorsa tel kullanım süresi daha az olabilir.

Diş dolgusu: Diş çürüğü, diş deliği, diş hasarı gibi durumlarda diş dolgusuyla sorun tedavi edilebilir. İlgili bölgeye sert bir madde koyularak uygulanan bir işlemdir. Diş dolgusu dişin ömrünü uzatmak için kullanılır. Diş dolgusu yapabilmek için ilgili alana anestezi uygulanır. Ardından diş temizlenir ve çürükler alınır. Eğer hassas diş özü açıkta kalmışsa doktor burada sakinleştirici macun kullanılır. Bu sayede dolgu bittikten sonra açıkta kalan diş özü ağrıya yol açmaz. Eğer oluşan çürük dişte büyük hasara yol açmışsa dolguyla beraber dişin çevresi metalle çevrilebilir. Dolgu malzemesi hazırlanarak deliğin içine uygulanır. Ardından üzeri törpülenir. Dolgu uygulandıktan sonra hemen sertleşir. Ön dişlerde kullanılan dolgularda plastik renklendirici maddeler kullanılır. Arka dişlerde ise genelde gümüş renkli dolgular kullanılır. Uygulanan tedavi yaklaşık 10 yıl kalıcı olur.

Kanal tedavisi: Bir tür ameliyattır. Dişin ortasında bulunan canlı dokunun yerine dolgu malzemesi yerleştirilir. Çürük diş ya da hasar görmüş dişlerde özün enfekte olması ya da canlılığını yitirmesi sonucu kanal tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Tedaviye başlamadan önce röntgen çekilir. Bu sayede tedavi edilecek kök sayısı belirlenir. Kesici dişlerde tek, küçük azılarda iki, azı dişlerde ise 3-4 kök bulunur. Hasta muayene koltuğuna alınarak lokal anestezi uygulanır. Plastik bent olarak isimlendirilen bir örtü sayesinde tedavi edilecek dişin etrafındaki dokular koruma altına alınır. Tedavide amaç diş özünü dişten ayırmaktır. Giriş için dişe bir delik açılır. Özel bir alet yardımıyla diş özü alınır. Ardından minik aletler sayesinde kök kenarları temizlenir. Hekim daha sonra antibakteriyel bir maddeyle bölgeyi yıkayıp, kurular. Kanal tedavisi birkaç seans sürebilir.
" } ] }