{ "title": "Dış Hemoroid Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Dis-Hemoroid-Tedavisi-22.jpg", "date": "19.01.2024 11:34:43", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Dış Hemoroid Tedavisi, dış hemoroid anüsün dış kısmında ve cildin hemen altında oluşan ve bazı durumlarda göz ile görünmeyen damarsal dokudur. Dış hemoroidin belirtileri aynı iç hemoroid belirtileri ile aynı sayılabilir. Dış hemoroid kişinin öksürmesi, ıkınması ya da kabızlık problemlerinde kolaylıkla şişme durumu söz konusu olduğu için göz ile görülebilir. Dış hemoroid başladığı zamandan itibaren ağrı, kanama ve yanma şeklinde belirtiler gösterebilir. Dış hemoroidin dokusu genellikle anüsün hemen dışında olmasından dolayı kişi bu rahatsızlığın tanısı koyarak doktora başvurmaktadır.

Dış Hemoroid Tedavisinde İlaç Kullanımı

Dış ya da iç hemoroid rahatsızlığı olan hastalara genellikle cerrahi işlem önerilmez. Bu hastalara ilk etapta ilaç tedavisi önerilmektedir. Dış hemoroid konusunda alanında Uzman olan hekimler ilaç tedavisinde hastaya çoğunlukla fitil, ped ya da merhem önermektedir. Dış hemoroid rahatsızlığında kullanılacak birden fazla ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçların ilk sırasında kortizon içerikli olan ilaç grubu gelmektedir. Kortizonlu ilaçlar gurubunda hastaya önerilen krem ve fitil lokal olarak kullanılır, hatta kaşıntı ve ağrısı olan hastalar içinde dıştan rahatlıkla uygulanabilen ilaç gurubudur. Dış hemoroid tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle kısa süreli olmasından dolayı hemoroid şikâyeti olan hastaları kısa bir dönem rahatlatabilir. Bu ilaçların uzun süreli olarak kullanılması birtakım sıkıntılara neden olabilmektedir. Hasta rahatladığını göz önünde tutarak bu ilaçları uzun vadeli olarak kullanır ise deri döküntüsü, deride incelme ya da iltihaplanma gibi sorunlara neden olabilmektedir. Dış hemoroid tedavisinde diğer kullanılan ilaç gurubu ise ağızdan alınan ilaç gurubudur. Bu ilaçlar özellikle toplardamarda meydana gelen basıncı azaltmasından dolayı ortaya çıkan şişlikler azalma gösterir. Şişliğin inmesi ile hem kanama hem de ağrı riski en aza inmektedir.

Dış Hemoroid Tedavisinde Ameliyat

Çoğunlukla 3'üncü ya da 4'üncü evrede olan dış basur için ameliyat teknikleri hastaya önerilebilir. 1'inci ya da 2'nci evrede olan dış hemoroid için genellikle ameliyat tercih edilmez. Dış basur tedavisinde ameliyat uygulaması hastaya spinal anestezi, lokal anestezi, genel anestezi ya da sedasyon kullanarak yapılmaktadır. Dış hemoroid tedavisinde en sık kullanılan yöntem klasik olanıdır. Klasik teknikte cerrahi işlem sırasında varisleşmiş olan damar bütünü ile müdahale edilerek kesilir ve geride kalan kısımsa dikilerek işlem tamamlanır. Dış hemoroid tedavisinde kullanılan klasik yöntem en yaygın olarak kullanılan tedavi şeklidir. Dış hemoroid tedavisinde açık ve kapalı ameliyat olmak üzere iki şekilde hastaya uygulanmaktadır. Kapalı dış hemoroid ameliyatında iyileşme süreci oldukça kısadır. 2 hafta gibi kısa bir süre içinde ameliyat edilen bölge hızla iyileşme gösterir. Kapalı dış hemoroid ameliyatında da hem ağrı hem de kanama şikâyetleri en sık olarak karşılaşılan komplikasyonlardır. Açık dış hemoroid ameliyatında yerinden alınan damar yumağı yeniden dikilir. İyileşme süresi yaklaşık 3 hafta sürmektedir. Ayrıca bu yöntem yüksek derecelerde risk teşkil eder. Bunun için dış hemoroid tedavisinde genellikle kapalı ameliyat tercih edilir.
" } ] }