{ "title": "Dış Gebelik Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Dis-Gebelik-Tedavisi-48.jpg", "date": "19.01.2024 10:06:39", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Dış gebelik tedavisi, Dış gebelik kadınlarda her 100 gebelikten 1'inde yaşanan bir durumdur. Kadınlarda gerçek gebelik belirtileri ile aynı belirtileri taşıyan dış gebelik özellikle ilk aylarda kendini belli etmeyen bir hastalıktır. Kişi genellikle ilk aylarda hastalığı anlamayarak kendini gebe olarak bilmektedir. Gelecek aylarda hamilelik belirtileri ile farklılık göstererek kendini belli eden dış gebelik rahatsızlığı belli bir süre sonra ultrasonlarda da teşhis edilerek tedaviye başlanmaktadır. Dış gebelikte 2 yöntem ile kişi tedavi edilmektedir. Bunlardan birincisi ilaç tedavisidir, ikincisi ise ameliyat tedavisidir. Bazı hastalarda dış gebelikte tercih edilen yöntemlere gerek kalmadan kendiliğinden bir iyileşme sağlanabilmektedir. Bu duruma ise izleme tedavisi denmektedir. Fakat bu her hastada geçerli olmayan bir durumdur. Çoğunlukla bu yöntem başlangıçta B-HCG değeri çok düşük olan hastalarda mümkün olmaktadır.

Dış gebelik tedavisi yöntemleri nelerdir?

İlaç tedavisi: Dış gebelikte kullanılan metotreksat bir kemoterapi ilacı olarak bilinmektedir. Bazı kanserlerin tedavisinde de kullanılan bu ilaç kişiyi tedirgin eden bir durumdur. Fakat dış gebelik kanser veya hayati tehlike arz eden bir hastalık değildir. Bu ilacın kullanılma sebebi hücrelerin ölümünü sağladığı için ve etkili bir tedavi yöntemi olduğu için tercih edilmektedir. Metotreksatın tüp içerisine veya gebeliğin amniyon kesesi içerisine uygulamaları da yapılmış olsa da günümüzde rutin kullanım olarak intramuskuler yani kas içerisine enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır. Metotrexate folik asit antagonisti bir maddedir. Bunun yanı sıra hücrelerde DNA sentezini bozarak etkisini göstermektedir.

Ameliyat: Dış gebelik tedavisinde ilaç tedavisine engel oluşturan bir durumu varsa hastanın, ameliyat tedavisi seçeneği ile kişi tedavi edilmektedir. Genellikle kişiye uygulanan ilaç tedavisinin başarısız olması veya karın içerisinde kanama oluşması kişinin ameliyat ile tedavi edilmesinin uygun görülmesi ile hasta ameliyata alınır. Hastanın aşırı kilolu olması, daha önce ameliyat olmuş olması veya karın içerisindeki kanamanın aşırı olması kişinin açık ameliyat ile tedavi edilmesine neden olmaktadır. Laparoskopik ameliyat yani kapalı ameliyat ise uygun vücut yapısına sahip olan ve kanaması az olan hastalarda tercih edilmektedir. Bu yöntem kişinin daha az hastanede yatmasına daha az acı çekmesine ve vücudunda daha az ameliyat izi olması yönünden avantajlıdır.
" } ] }