{ "title": "Diş Eti Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Dis-Eti-Tedavisi-12.jpg", "date": "21.01.2024 16:29:47", "author": "Cevdet Bağıran", "article": [ { "article": "Diş Eti Tedavisi, Hastalıklardan uzak diş eti, açık pembe renkli, sert bir şekilde dişin etrafını kavrar ve fırçalama esnasında kanama yapmaz. Diş eti hastalıkları, iltihabı durumlardan meydana gelen (Periodontal) diş etlerinin çekilmesine sebep olur. Dişler fırçalanırken kanama görüldüğünde diş hekimine gidilmelidir. Erken tedavi edilmeleri halinde diş etleri kurtarılabilir. Eğer tedavi edilmezse diş etlerinin arasında periodontal cep meydana gelir. Bu oluşumla birlikte diş ile etinin arasına iltihap yerleşerek hastalığın ilerlemesine dişlerin sallanmasına ve diş kaybına kadar gider. İltihaplanmadan dolayı çok kötü ağız kokuları oluşur.

Diş eti hastalığının sebeplerinden birisi bakteriyel diş plağı olarak bilinen, dişler yüzeyinde biriken renksiz yapışkan bir filim tabakasıdır. Diş ve diş etlerinin üzerinde bulunan bu oluşum düzenli bir şekilde diş fırçasıyla veya diş ipliği ile temizlenmesi gerekmektedir. Oluşan bu plak temizlenmediği takdirde diş kenarlarında tartar olarak bilinen diş taşları oluşur. Oluşan bu diş taşları diş ile etlerinin arasına girerek diş etlerinin dişten ayrılmasına ve arlarına bakterilerin yerleşmesine neden olur. Bu aşamada diş hekimine gidilip dişler temizletilmezse diş etrafını saran diş taşları ve bakteriler dahada derine çene kemiğine (alveol) kadar inerek dişleri diş etine bağlayan lifler deforme eder ve dişleri kaybederiz.

Diş eti tedavisinde en önemli nokta kişinin kendisidir. Bakteriden ve diş taşlarından korunmak için gün içerisinde yemeklerden sonra mutlaka dişler fırçalanmalıdır. İlerlemiş vakalarda diş kayıplarını önlemek kemiklerde oluşacak tahribatı engellemek için mutlaka diş hekimine gidilerek diş eti ameliyatı yapılmalıdır. Teknolojinin ilerlemesiyle son yıllarda diş eti tedavilerinde lazer uygulaması yapılmaktadır. Diş eti çekilmelerinin diğer başka nedenlerinin de olduğunu unutmamalıyız. Yaşlılığa bağlı diş eti çekilmesi olur, yanlış fırçalamalar diş etlerine zarar verebilir, doğuştan çarpık ve düzensiz dişler zamanla diş etlerinin deforme olmasına sebep verir, sigara ve alkol diş eti çekilmesine neden olur, stres ve şeker hastalığı diş eti çekilmesine sebep olur, kullanılan ilaçlardan vücutta hormonal değişiklik yapmasından diş eti çekilmesi olabilir.
" } ] }