{ "title": "Diş Eti Çekilmesi Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Dis-Eti-Cekilmesi-Tedavisi-15.png", "date": "20.01.2024 05:18:35", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Diş eti çekilmesi tedavisi, dişlerin etrafında ve aralarında bulunan etlere diş eti adı verilir. Diş etleri ile dişin birleşmiş olduğu bölge diğer etli bölümlere oranla biraz daha gevşektir. Bu bölgeye serbest diş eti adı verilmektedir. Diş köklerine doğru olan daha serinde bulunan kısımlara ise yapışık diş eti adı verilir. Dişetlerine bakıldığı zaman dişeti sağlıklı olan kişilerin dişetlerinin rengi açık pembe olup yüzeyi ise portakal kabuğunu andırır görünümdedir. Sağlıklı diş etleri kanama yapmaz. Diş etleri herhangi bir nedenle hasar görmeye başladığında ilk olarak ortaya çıkan sorun diş etlerinde görülen kanamalar olarak ortaya çıkar. Diş eti kanamaları zamanında müdahale edilmeyip tedavi edilmez ise diş etlerinde önce çekilmeler meydana gelmeye başlar. Bu çekilmelerle birlikte zaman geçtikte dişleri saran çene kemiğinde de çekilmeler ve erimeler başlar. Çene kemiğinin zayıflaması ile dişler sallanmaya başlar ve bir süre sonra diş kayıpları meydana gelir.

Diş eti çekilmesinde tedavi nasıl olmalıdır?

Diş eti çekilmelerin de dişte hassasiyet başlar. Dişler sıcak ve soğuğa karşı aşırı hassasiyet gösterir. Sızlamalar başlar. Dişeti rahatsızlığının en temek nedeni diş plaklarıdır. Diş plakları dişe sıkıca tutunup yapışkan kıvamıyla dişe kolayca adapte olur. 1 miligram diş plağında yaklaşık 500 milyon bakteri yaşar. Bundan dolayı diş plağından korunarak tedaviye başlanması gerekir. Bu da ancak düzenli diş fırçalama ve düzenli ağız hijyeni ile mümkün olabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre diş eti hastalıkların da %35 genetik faktörler etkilidir. Ailede diş eti rahatsızlıkları ile alakalı sıkıntılar var ise düzenli olarak diş hekimi muayenesinden geçmeniz ve aksatmamanız gerekir.

Sigara kullanıcısı iseniz ağız içi mukozası bundan büyük zarar görür ve ağız hijyeninde bozulmalar başlar. Ağız içi mukozası bozulduğunda diş etleri yumuşayarak diş eti hastalıklarının başlamasına neden olur.

Kalp hapı, tansiyon hapı, doğum kontrol hapları gibi haplar kullanmakta iseniz diş doktorunuzu bu konuda mutlaka bilgilendirmelisiniz. Gebelik, menopoz gibi durumlarınız söz konusu ise ağız bakımına ekstra hijyen göstererek diş eti hassasiyetinizi de göz önüne alarak diş etlerinizin bakımına önem vermelisiniz.

Diş etlerindeki çekilme ve yumuşamanın bir diğer sebebi de dişleri sıkmaktır. Diş hekiminizi bu durumdan haberdar ederseniz sizi gece plağına yönlendirecektir. Gece plağı gece farkında olarak ya da olmadan dişlerini sıkan kişilerde kullanılan diş hekimi tarafından hazırlanmış olan koruyucu bir önlemdir. Şeffaf bir plastikten oluşur. Çene kaslarının daha fazla zayıflayarak diş eti çekilmesinin sebep olduğu diş kayıpları için kullanılır. Tedavi etme özelliği yoktur. Sadece koruyucudur.

Diş eti çekilmesi durumu tedavi edilebilecek bir rahatsızlık olup en önemlisi zaman geçirmeden diş hekimiyle irtibata geçip çok ciddi derecelere ulaşmadan doktorunuzun önereceği birkaç basit önlemle giderilebilecek ve durdurulabilecek bir rahatsızlıktır. Diş eti tedavisinde en etkin tedavi şekli yukarıda saymış olduğumuz nedenlerden hangisinin çekilmeye neden olduğunu bulmaktan geçer. Diş hekiminiz çekilmeye neden olan diş plaklarını temizleyerek tedaviye başlar. Ama asıl tedavi bu temizlikten sonra kendinizde devam eder. Diş bakımınızı ve ağız hijyeninizi aksatmadan günlük alışkanlık halinde devam ettirmelisiniz.
" } ] }