{ "title": "Diş Çürüğü Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Dis-Curugu-Tedavisi-76.jpg", "date": "21.01.2024 03:41:02", "author": "Kübra Akgüneş", "article": [ { "article": "Diş çürüğü tedavisi, başlıca sorun sayılabilecek diş ve ağız hastalıklarının giderilmesi için uygulanan tedavi yöntemidir. Diş hastalıklarının birçok nedeni vardır. Kişinin ağız ve diş temizliğini düzenli ve doğru şekilde yapmamasından tutalım da sağlıksız beslenmesi, diş fırçası ve macununun yanlış seçilmesi, doktor kontrollerinin ihmal edilmesi, dişin çürümesine sebep olan şeker çikolata gibi gıdaların tüketilmesi, genetik faktörler ve benzeri birçok neden diş çürüğü tedavisini gerektirir. Özellikle küçük yaştan itibaren çocuklara sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Diş Çürüğü Tedavisi İçin Nereye Başvurulmalıdır?

Diş çürüğü tedavisi için özel ya da devlet fark etmeksizin hastanelerin diş polikliniklerine, diş ve ağız sağlığı merkezlerine son olarak da özel bir muayenehaneye başvurup diş hekimleri tarafından kontrol edilip tedavi olabilirsiniz.

Diş Çürüğü Tedavisi Nasıl Olur?

Diş çürüğü tedavisinde uygulanacak yöntem dişinizdeki problemin boyutuna göre diş hekiminiz tarafından belirlenir. Eğer dişiniz çatlamış çürümüş veya sert kabuklu yiyecek gibi nedenlerden dolayı deforme olmuşsa çürüyen yer bakterilerden arındırılarak diş temizlenir ve dolgu maddesi dişin oyulan kısmına konulur. Birçok dolgu çeşidi vardır. Bunlardan maliyeti az ve uygulanması kolay olan kompozit dolgudur. Diş hekiminiz diş çürüğü tedavisinde sizin için en uygun olan yöntemi seçecektir. Eğer dişiniz dolgu ile kurtarılamayacak duruma geldiyse ve dişteki çürük sinirlere kadar ulaştıysa, dişiniz sıcak ve soğuk içeceklerden etkilenip sızlıyorsa kanal tedavisi dişinizi kurtarmadaki önemli tedavilerden biridir. Diş çürüğü tedavisi doğal dişi kaybetmemeyi amaçlar. Yapay bir diş ne kadar iyi yapılmış olursa olsun kendi dişinizin yerini tutamaz. Kanal tedavisi de dişin çekime gitmeden önceki son aşamasıdır. Diş ilk önce iğne ile uyuşturulur. Sinirlere kadar ulaşan çürük kısım temizlenerek dişin iyileşmesi için geçici dolgu kullanılır. Kanal tedavisi aşamalı bir yöntemdir. Tek seferde diş tedavi olmaz. Bunun sebebi sinirleri alınan dişin kendini toparlaması ve iltihaplanmaya karşı önlem alınmasıdır. Geçici dolgu 2-3 gün kadar diş hekiminizin belirlediği süre boyunca ağızda kalır. Diğer aşamada ise geçici dolgu çıkarılarak özel bir madde ile diş köküne kadar doldurulur. Kanal tedavisi uygulanan dişte tekrar çürüme gibi sorunlarla karşılaşılmaz. Diş çürüğü tedavisine ve hekiminize göre aşamasız yapılabilen kanal tedavisi de mümkün olabilir. Diş çürüğü tedavisinde diş kanal tedavisiyle kurtarılamazsa çekim işlemi uygulanır.

Diş Çürüğü Tedavisi Ertelenirse Ne Olur?

Diş çürüğü tedavisi ertelenirse günden güne mikrop kapan ve çürüyen dişteki bakteriler diş etleri sorunlarına, iltihaplanmalara, dişin apse yapıp şişmesine, çene kemiğine sıçrayan bakterilerin çene kemiğini deforme etmesine, dişin çekilmesine ve ileri boyutlara gelen çürükler kalp ve damar rahatsızlıklarına sebep olabilir.

Diş çürüğü tedavisinde uygulanan yöntemler ne kadar etkili olsa da diş ve ağız sağlığı ihmal edilmemelidir. Düzenli olarak kontrollere gidilmeli, diş çürüğünü tetikleyen sigaradan, alkolden, asitli içeceklerden ve aşırı tatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Saydığımız bu zararlı etkenler diş çürüğünün yanı sıra dişlerde sararmaya, diş eti çekilmesine ve ağız kokusuna sebep olu. Diş çürüğü tedavisi çürüyen dişin ağızda oluşturduğu kokuyu giderme açısından da büyük rol oynar.
" } ] }