{ "title": "Dikkat Eksikliği Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Dikkat-Eksikligi-Tedavisi-61.jpg", "date": "19.01.2024 08:55:30", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Dikkat eksikliği tedavisi hastanın yaşam standartlarını etkilemesi nedeniyle çok önemlidir. Dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik, dikkat bozukluğu şeklinde açığa çıkan psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Özellikle çocuklarda görülür ve ilerleyen yıllarda belirtiler kaybolsa da aslında çocukları ve yetişkinleri hayat boyu etkileyecek bir hastalıktır. Unutkanlık, eşyaları kaybetme, dikkatin çok çabuk dağılması, duyulanları akılda tutamama, hata yapma olasılığının fazla olması gibi belirtiler gösteren dikkat eksikliğinin altında yatan pek çok neden bulunmaktadır. Bunların başında genetik faktörler, anne karnından başlayarak maruz kalınan sosyal çevre, beslenme, alkol kullanımı, uyku düzensizliği, ilaç kullanımı ve geçirilen ameliyatlar gelmektedir.

Dikkat eksikliği tedavisi ve önemi

Dikkat eksikliği yaşayan insanların hayat kalitesi düşer ve sosyal çevreye uyumları zorlaşır. Dikkat eksikliği sadece hastaları değil onların sosyal çevrelerini, ailelerini, ebeveynlerini de derinden etkiler. Bu nedenle de günümüzde sağlık kuruluşlarının en önemli sorunlarından birisi halini almıştır. Özellikle çocuklarda daha fazla görülen dikkat eksikliği belirtilerinin çok iyi takip edilmesi ve sıkıntı yaşayan ebeveynlerin bir psikiyatri uzmanına başvurmasında fayda vardır. Dikkat eksikliği erken tanı ile tedavi edilmez ise hayat hem bu hastalığı yaşayanlar hem de eğitimciler ve aileler için oldukça zorlaşır. Bir yetişkinken tedaviye başlanılması ile çocukluk döneminde tedaviye başlanılması arasında çok fark bulunmaktadır. Bireyler bir şekilde hayatta başarıyı yakalayabilir ama bu süreçler de hep sıkıntı ve zorluk çekerler. Bu nedenle de yaptıkları her işi tembellik ederek yaparlar ve özgüven sorunu yaşarlar. Yetişkin döneminde birtakım psikolojik rahatsızlıklar yaşanabileceği gibi madde kullanmaya meyil de artabilir.

Dikkat eksikliği tedavisinde hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın en önemli şey sabır ve takiptir. Tüm tedavi imkânları içerisinde en etkin ve hızlı olanı tespit edilerek hastaların bir an önce iyileşmesi sağlanmalıdır. Hastalara ilaç tedavisi önerilir. İlaçlar beyin kimyasalları üzerinde etki meydana getirmektedir. Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar en etkili tedavinin de ilaç tedavisi olduğunu göstermektedir. Bazı ilaçların yan etkisi bulunsa da dozunun doğru ayarlanması ile minimize edilerek özenle kullanılmalıdır. İlaçlar, hekim tarafından uygun görülen dozda kullanıldığı zaman bağımlılığa neden olmaz. Erken dönemde uykusuzluk, kalp çarpıntısı, baş ağrısı, uykuya dalmada güçlük gibi yan etkiler yaşanabilir ve bu yan etkiler bir süre sonra ortadan kaybolur. Fayda ve yan etkiler dengelenerek dozu ayarlanmalı ve iyileşmeye bağlı olarak zamanla azaltılmalıdır.

İDikkat eksikliğine zihin egzersizi

İlaç tedavisinin yanı sıra birtakım zihin eksersizleri de önerilir. Fakat zihin eksersizleri kadar beyin işlevini artıracak sportif aktiviteler de ihmal edilmemelidir. Anne babaların eğitimi, Uzman ve eğitimciler ile sürekli iş birliği halinde olunması da tedavinin bir parçasıdır. Hangi tedavi yönteminin seçileceği hastanın durumu göz önüne alınarak belirlenmelidir. Dikkat eksikliği tedavisinde ilaç tedavisinin uygun terapiler ile güçlendirilmesi hastalığın iyileşme seyrinide hızlandıracaktır.
" } ] }