{ "title": "Denge Bozukluğu Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Denge-Bozuklugu-Tedavisi-38.jpg", "date": "22.01.2024 01:25:42", "author": "ayşe can yağmur", "article": [ { "article": "
Denge bozukluğu tedavisi, düşmeden yürüme kabiliyetini ve dik durma yeteneğini kaybeden kişilere uygulanmaktadır. Sağlıklı bir birey, düşmeden yürüme ve dik durma gibi becerilere sahiptir. Fakat beyinde meydana gelen bazı bozukluklar, tıpta denge bozukluğu olarak açıklanmaktadır. Gündelik yaşamın içerisinde vücut dengesini korumakta zorlanan kişilerin, sosyal yaşamları da zorlaşmaktadır. Bu nedenle bir problem hissedildiğinde mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Gün içerisinde birçok insanda hafif denge bozuklukları görülebilmektedir. Başlangıç seviyesinde bu sorunlar kişiyi çok rahatsız etmese de başlangıçtan itibaren günlük yaşamında olumsuz etki yaratmaktadır. Otururken ayağa kalktığında sendelemek, geçmeyen göz kararmaları, baş dönmeleri gibi durumlar gün içerisinde kişilerin huzursuz olmalarına yol açmaktadır.

Kişilere uygulanacak denge bozukluğu tedavisi bozukluğun meydana gelmesinin nedenine göre değişkenlik göstermektedir. Tansiyon, şeker rahatsızlıkları, boyun damarlarında tıkanma veya daralma gibi çeşitli sebeplerden dolayı denge bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. İlerleyen seviyelerde bu, göz kararması, baş dönmesi şikâyetleri, bayılmalara kadar ilerleyebilmektedir.

Denge bozukluğunun birçok farklı sebebi bulunmaktadır

Kulak kristallerinde oynama olarak bilinen vertigo rahatsızlığı, beyincikte meydana gelen tümör, meniere hastalığı, omurilik iltihabı gibi çok çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Hatta psikolojik nedenlerden dolayı da denge bozukluğu meydana gelebilmektedir.

Denge bozukluğu şikâyeti olan kişiler vakit kaybetmeden bir hekime başvurmalıdır. Kişilere denge bozukluğu tedavisi başlanmadan önce genel bir tarama yapılarak, denge bozukluğunun ana sebebi araştırılır. Ortaya çıkan duruma göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Eğer iç kulakta bulunan kristallerde bir oynama söz konusu ise başı farklı pozisyonlara çevirme ile denge kaybı önlenmeye çalışılmaktadır.

Meinere hastalarında ortaya çıkan denge bozukluklarında ilaç tedavisi uygulanır. İltihaplanma nedeni ile ortaya çıkan denge bozukluğunda kortizon tedavisi tercih edilirken, beyincikte tümör gibi durumlarda denge bozukluğu tedavisi için cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Vitamin eksikliklerinde ortaya çıkabilen bir durum olduğu için kişinin kan değerlerine göre vitamin takviyesi ve demir takviyesi de tavsiye edilebilir.
" } ] }