{ "title": "Demir Eksikliği Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Demir-Eksikligi-Tedavisi-45.jpg", "date": "21.01.2024 10:04:40", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Demir Eksikliği Tedavisi: Vücudumuz için oldukça büyük öneme sahip bir mineral olan demir, vücut tarafından üretilemediği için yediğimiz besinler yoluyla yeteri oranda alınması gerekir. Vücutta demir mineralinin eksik olmasından dolayı kanın kırmızı hücrelerinde meydana gelen azalma demir eksikliği anemisi olarak adlandırılır ve genellikle vücutta yeteri miktarda demir bulunmaması, aşırı kan kaybı, yanlış beslenme ve yediğimiz besinlerdeki bulunan demirin vücut tarafından yeteri kadar emilememesinden kaynaklanır. En sık rastlanan anemi türü olan demir eksikliğine bağlı anemi, kişide yorgunluk, halsizlik, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikâyetlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Demir eksikliği anemisi en çok, bebeklerde ve yeni yürümeye başlayan çocuklarda görülür. Yetişkinlerde de sık görülen demir eksikliği kadınlarda %20, gebelik döneminde %50, erkeklerde ise %3 oranında görülmektedir. Demir eksikliği ülkemizde birçok kişide görülen bir sağlık problemidir ve tedavi edilmediği veya geç tedavi uygulandığı takdirde birçok önemli sağlık probleminin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Demir eksikliği tedavisi, oldukça önemli bir sağlık problemi olan demir eksikliğinin tedavisi altında yatan sebep ve hastalığın durumuna göre farklılık gösterir. Demir eksikliğinde tedavinin amacı, demir eksikliğinin altında yatan sebebi iyileştirmek, alyuvar ve hemoglobin ile demir seviyesini normal seviyeye getirmektir. Tedavi demir takviyelerine ek olarak, beslenme programında yapılacak olan bazı değişiklikler, ilaç tedavisi ve demir eksikliğinin aşırı derecede olduğu durumlarda cerrahi olarak uygulanabilir. Demir seviyesini hızlı bir şekilde artırmak için doktorun önereceği demir takviyeleri kullanılabilir. Bu takviyeler demir seviyesini ancak aylar içinde normal seviyesini getirebilir. Demir takviyeleri tablet şeklinde ya da çocuklar için damla olarak bulunmaktadır. Aşırı demir takviyesi vücut için zararlı olabileceği için, demir takviyelerinin yalnızca doktorunuzun önerdiği şekilde kullanılması gerekir. Bu tabletler mide rahatsızlığı, yemek borusunda yanma, koyu dışkı rengi ve kabızlık gibi yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle doktorunuz, demir takviyelerinin yanında dışkı yumuşatıcı ilaç kullanmanızı da önerebilir. Takviyeleri ek olarak hastaya demir açısından oldukça zengin olan gıdalar tüketilmesi önerilir. Özellikle de iyi bir demir kaynağı olan kırmızı et, ciğer ve balık türlerinin yanı sıra sebze olarak koyu yeşil yapraklı sebzeler ve ıspanak gibi besinler demir eksikliğine iyi gelir. Demir tabletlerinin ve beslenme önerileri ile hastaya demirin ferro tuz formunu içeren bazı ilaçlar reçete edebilir. Doktorun önereceği demir ilaçları çoğunlukla aç karnına kullanılır.

Ağır demir eksikliği tedavisi nasıl yapılır?

Hastanın tedavisinin hastanede yapılması gerekebilir. Bu durumda hastaya demir enjeksiyonları, kan nakli ve damardan demir tedavisi uygulanabilir. Hastaya yapılacak olan kan nakli oldukça güvenli ve sık uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde toplardamarın içine vericiden alınan uygun kan verilir. Kan nakli çoğunlukla uzun süre demir ihtiyacı olan, ağız yoluyla demir takviyesi kullanamayan veya demir eksikliği acil tedavisi edilmesi gerekli olan hastalara uygulanır.
" } ] }