{ "title": "Cilt Kanseri Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Cilt-Kanseri-Tedavisi-66.jpg", "date": "19.01.2024 12:32:20", "author": "büşra arslan", "article": [ { "article": "
Cilt Kanseri Tedavisi, Günümüzde bilinçsizce kozmetik kullanımı veya farklı çevresel etkenlerin sayesinde cilt kanseri daha sık görünür oldu. ABD de yapılan araştırmalara göre her yıl cilt kanseri vakaları artmaktadır. Vücudun her bölgesinde görüle bilen cilt kanseri çoğunluk olarak yüz bölgesinde kendisini gösterir. Güneşi zararlı ışınlarına uzun süre maruz kalmaksa cilt kanserinin en önemli sebebidir. Derideki herhangi bir anormallik (Yara, yara izi veya leke gibi) kanser, tetikleyen bir belirti olabilir. Bu belirtilerin yanında kaşınma ve akıntı veya düz deri yüzeyinde parlaklık, kırmızı nokta pul-pul dökülme şeklinde de kanser kendisini gösterebildiği gibi de cilt kanseri 3 grupta incelenir

Bazal Hücre Karsinom: En sık görülen kanser şekli olup çoğunlukla beyaz tenli deride ortaya çıkar. Kendisini küçük kabarcıklar halinde göstererek kendini belli eder. Bu kanser türü genellikle yüz, boyun ve ellerde görülüp diğer organlarda sıçrayabilir.

Yassı Hücreli Karsinom: Sıkça kulak ve ağız bölgesinde ve beyaz tenli kişilerde görülür. Bu kanser türünde erken tanı mümkün olup tedavi %95 oranda olumlu sonuç vermektedir.

Maling Melenom: En tehlikeli kanser türü olup erken tanı ile tedavinin olumlu sonuç gösterme şansı artar. Derideki melaninlerin (Deriye renk veren madde) bozularak çoğalması sonucu ortaya çıktığı için, kanserli bölgede kahverengi veya siyah, beyaz ve kırmızı lekelerde görülür.

Cilt Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Deri tedavisi cerrahi olarak kanserli kısmı lokal anestezi uygulandıktan sonra alınır ve yerinde oluşan eksikliği hastanın başka bölgedeki sağlıklı dersinden nakledilmesiyle oluşur. Bu işlem hastada doku işlevini kaybetmeyecek şekilde uygulanır. Nakledilen doku ile kanserli bölgedeki sağlıklı dokularla kaynaşarak deri kendisini onarır. Tedavide cerrahın planlaması önemli rol oynamaktadır. Cerrahi uygulama sonrası derine anormal görünüm oluştuğunda bir estetik cerrahına başvurulur. Eğer hastalık daha gelişmiş ve cerrahi olarak müdahale edilebilecek değilse radyo terapi (Işın tedavisi) veya ilaç tedavisi (Kemoterapi) gibi farlı alternatiflere başvurulabilir. Deri kanserinin çoğu ışın tedavisine karşı duyarlılık gösterir. Tedavini amacı ışınlar sayesinde kanser hücrelerin çoğalmasının önlemek ve hücrelerin ölümünü sağlamaktır. Tedavi ortalama 2-5 hafta sürebilir. Radyoterapi gibi tedavilerin tek dezavantajı ise tedavilerin uzun sürmesidir. Tedaviden sonra nadiren olmaksızın kızarıklık, kuruluk, deri üzerinde damarlanma gibi değişiklik görülebilir. Bu anormallik tedaviden birkaç hafta sonra geçer. Bir deri kanserinin tedavisi en iyi erken tanıda sonuç alınabilir. Ciltte önemsiz görülen leke veya yaralarınızı gözlemleyip herhangi bir anormallik gördüğünüzde bir hekime danışmalıdır.

" } ] }