{ "title": "Çil Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Cil-Tedavisi-33.jpg", "date": "19.01.2024 05:50:27", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Çil Tedavisi, Yüzde oluşan çillerin sebebi cildin güneş ışığına çok fazla renk vererek tepki vermesi sonucunda oluşmaktadır. Çil kahverengi renkli küçük, selim karakterli ve net sınırlı lekelerdir. Lentigo adı verilen çok daha büyük çillerden farkı çok yoğun güneş ile temas ettikten sonra koyulaşır ve eğer güneş görmez iseniz kendiliğinden solar. Yüzde oluşan lekeler en fazla burun, alın ve yanak üstünde görünür. Bütün bir yüzü tamamen kaplayacak derecede çok aşırı olabilir. Çiller koyu renk ile açık kahverengi renkte olurlar. Çil daha çok açık tenli, sarışın ve kızıl olan kişilerde güneş ile çok temas eden cilt bölgelerinde oluşur. Esmer ve buğday tenli kişilerde de çil olabilir. Çiller erken çocukluk döneminden itibaren oluşmaya başlarlar. Oluşan çiller yaş ile azalma gösterebilirler. Küçük yaşta iken güneş ışığına çok maruz kalan kişilerde çil çok daha fazla görülür. Çiller her ne kadar kötü bir görüntüye yol açsa da bazı kişilere de yakışmaktadır ama yine de yüzünde çilleri olan kişiler uygun tedavi arayışına girerler.

Çil Tedavisi Nasıl Olur?

Yüzde oluşan çillerin tedavisi için kimyasal peeling, lazer, çil giderici bütün kremler ve ışık tedavisi kullanılır. Yüzde oluşan çillerin tedavisinde en etkili ve en başarılı tedavi yöntemleri ışık ile lazer tedavileridir.

Lazer ile Çil Tedavisi Nasıl Olur?

Lazer tedavi yöntemi en çok açık tenli kişilere uygulanır. Koyu tenli olan kişilerde ise deneme atışı yapılmasının oldukça faydası vardır. Çil tedavisinde hangi lazer uygulaması yapılır; Alexandrite lazer 755nm fraksiyonel lazerler, KTP lazer 532 nm, CO2 lazer, IPL (430-1100 nm), Erbium lazerler kullanılır. Tedavi için uygun lazer yöntemi ışık sistemine göre seans sayısı farklı olsa bile ortalama dört seans sonrasında çillerde azalma ya da kaybolma beklenmektedir. Seanslar üç ve sekiz hafta aralıklar ile uygulanır. Çillerde tam dört seans sonrasında senede bir ve üç defa tedaviye devam edilir ise eğer çok da iyi sonuçlar elde edilir. Lazer ile çil tedavisinde beyaz tenli kişilerde hiçbir yan etki görülmez. Buğday ve esmer tenli olan kişilerde çil tedavisinden sonra kalıcı ya da geçici koyulaşmalar olur. Ancak doğru hasta kişiye doğru lazer uygulaması yapılır ise hiçbir yan etkisi olmaz. Lazer yöntemi ile çil tedavisinden hemen sonra ciltte kızarıklıklar olur. Bu kızarıklık biraz uzun sürer lazer tedavisinden sonra birkaç gün içerisinde kararmış olan çiller bir hafta içinde kendiliğinden dökülerek ciltte aydınlanma meydana gelmektedir. Uygulanan işlemden sonra tam on iki saat kadar banyo yapılmaması gerekir. Uygulanan lazer işleminden sonra ödem ile kızarıklığı yok etmek için buzla kompres yapılmaktadır. Lazer ile çil tedavisinden sonra iyileşene kadar nemlendirici ve besleyici kremler kullanılmaktadır. Düzenli bir şekilde en az tam otuz etkenli güneş koruyucu sürülmektedir. Lazer tedavisinden sonra tam altı mutlaka güneşlenmemek gerekir. Yüzde oluşan çiller kötü bir görüntü verdiğinden dolayı lazer tedavi yöntemi ile kurtulabilirsiniz.
" } ] }